Kurtuluş Savaşı’nda savaşın seyrini değiştirecek adımların atıldığı şehirlerimizden biri olan Samsun, doğal ve kültürel mirasın öne çıktığı kadim bir Karadeniz şehridir. Samsun gezilecek yerler listenizde yer alabilecek tarihi ve doğal güzelliklerin sayısı oldukça fazladır.
Gezi Bülteni İçerik
- 1 Samsun Gezilecek Yerler Listesi
- 1.1 Amisos Tepesi
- 1.2 Millî Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi
- 1.3 Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
- 1.4 Amazon Köyü
- 1.5 Atakum Sahili
- 1.6 Huzur Plajı
- 1.7 Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti
- 1.8 Samsun Kent Ormanı
- 1.9 Şahinkaya Kanyonu
- 1.10 Akdağ Kayak Merkezi
- 1.11 Samsun Büyük Camii
- 1.12 Mater Dolorosa Katolik Kilisesi
- 1.13 Fazıl Ahmet Paşa Medresesi
- 2 Samsun’da Ne Yenir?
Samsun Gezilecek Yerler Listesi
Şehirde gezip görmeniz gereken birçok popüler destinasyon bulunmaktadır. Ancak listemizde özellikle tavsiye ettiğimiz alanlara Samsun gezi rehberi listenizde yer vermenizi ayrıca temenni ederiz.
Amisos Tepesi
Aslında bir seyir tepesi olmasının yanı sıra, arkeolojik araştırmalar içinde Amisos Tepesi zengin bir kaynaktır. Zira burada yapılan kazı çalışmalarında, özellikle Helenistik döneme ait birçok arkeolojik eser gün yüzüne çıkarılmıştır.
Pontus Krallığı’na ait önemli isimlere ait mezarlar, mezar odaları ve tarihi yapılar, bu tepenin tarihsel zenginliğini ortaya koymaktadır. Karadeniz’e hâkim bir konumda bulunan seyir tepesi, elde edilen bulgulara göre bölgenin önemli medeniyetlere ev sahipliği yaptığını göstermektedir.
Millî Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi
Kurtuluş savaşı döneminde Atatürk’ün arkadaşları ile şehre geldiği bandırma vapuru aslına uygun bir şekilde tekrardan yapılarak, milli mücadele parkı açık hava müzesi olarak sergilenmektedir.
Vapur içerisinde Atatürk ve arkadaşlarına ait birçok eşya ve yazılı belge bulunmaktadır. Aynı zamanda müze vapurun içerisinde, yine Atatürk ve arkadaşlarının balmumu heykelleri yer almaktadır. Kurtuluş Savaşı’mızın manevi atmosferini daha canlı bir şekilde yaşamak istiyorsanız, Samsun’da gezilecek yerler listenize mutlaka Bandırma Vapuru ve Millî Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi’ne yer vermenizi tavsiye ederiz.
Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Atatürk’ün talimatı ile hazırlıklarına başlanmış olsa da daha geç dönemde faaliyete geçen Samsun arkeoloji ve etnografya müzesi, Samsun tarihine ışık tutan etnografik ve arkeolojik eserlerin sergilendiği önemli bir merkezdir.
Müze içerisinde başta Atatürk’ün Samsun’a gelişi ile alakalı birçok etnografik eser bulunurken, şehrin birçok yerinde yapılan kazı çalışmalarında elde edilen arkeolojik eserler de sergilenmektedir.
Amazon Köyü
İnsan çabası ile 50.000 metrekarelik alanda kurulu olan amazon adası, bölgede yaşadığına inanılan amazon kadınlarının simgelendiği turistik bir merkez halindedir. Amazon savaşçı kadınları simgeleyen balmumu heykeller ve o döneme ait önemli yapıtların maketlerinin yer aldığı amazon köyü, mistik yapısıyla Samsun gezi rehberi listenizde yer alabilecek noktalardan biridir.
Atakum Sahili
Samsun’da denize girilebilecek en iyi yerlerden biri olan Atakum Sahili, yaz aylarında Samsun halkının ve şehri ziyaret edenlerin uğrak yerlerinden biridir. Adını almış olduğu Atakum ilçesinde bulunan sahil etrafında, bisiklet ve yürüyüş parkurları da günübirlik sporunu yapmak isteyenlere hitap etmektedir.
Huzur Plajı
Yine Atakum ilçesi sınırlarında bulunan Huzur Plajı, temiz sahili ve berrak denizi ile denize girmek için ideal noktaları arasında bulunuyor. Hırçın yapısıyla bilinen Karadeniz’in en sakin sahillerinden biri olan ve bu nedenle huzur plajı olarak adlandırılan bu plaj, yaz aylarında bir hayli kalabalık olmaktadır.
Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti
Genel hatları ile bakıldığında ülkemizin en önemli ve en büyük deltaları arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Kuş cenneti içerisinde birçok göl ve akarsu bulunmaktadır. Kuş cennetinde özellikle nesli tükenmekte olan kuşlar başta olmak üzere 320’den fazla kuş türünün bulunması, doğa gözlemcileri için burayı seçkin bir merkez yapmaktadır.
Samsun Kent Ormanı
Özellikle kamp yapmaktan hoşlananlar için şehirdeki popüler noktalardan biri de Samsun kent ormanıdır. Yürüyüş parkurları ile doğanın kalbinde huzur bulmak isteyenlerin tercih ettiği kent ormanı, şehir merkezinde yer almaktadır.
Şahinkaya Kanyonu
Vezirköprü ilçesi sınırlarında bulunan Şahinkaya kanyonu, doğal güzelliğin doyumsuz seyrini arayanlar için en iyi tercihlerden biri olacaktır. Kanyon içerisinde ve çevresinde farklı türden birçok yabani hayvan ve bitki bulunmaktadır. İl merkezinden 125 kilometre mesafede yer alan kanyon, Vezirköprü ilçe merkezinden ise 20 kilometrelik uzaklıkta bulunmaktadır.
Akdağ Kayak Merkezi
Sadece Samsun’un değil Karadeniz Bölgesi’nin de kış turizmine önemli katkıları bulunan Akdağ Kayak Merkezi, kış aylarında Samsun gezilecek yerler listelerinde yer alır. Şehir merkezinden 84 kilometre uzaklıktaki kayak merkezi, ilçe merkezine ise 7 kilometrelik mesafede konumludur. Aynı zamanda bir yayla olma özelliği taşıması nedeniyle, kayak merkezi her mevsim ziyaret edilmektedir.
Samsun Büyük Camii
Banisi Hıdır Bey olan Samsun Büyük Camii, 1300 yılında inşa edilmiştir. İlk başta büyük bir kısmı ahşaptan yapılan caminin, adından da anlaşılacağı üzere şehrin en büyük ibadethanelerinden biri olduğu bilinmektedir.
Ancak cami önemli ölçüde hasar görmüş ve 1869 yılında çıkan yangın sonrasında tamamen kullanılamaz hale gelmiştir. Cami yandıktan 15 yıl sonra, Batumlu Hacı Ali Efendi hayrı olarak kesme taş işçiliği ile yeniden yaptırılmıştır.
Mater Dolorosa Katolik Kilisesi
Şehir merkezinde bulunan tarihi yapılardan biri de Mater Dolorosa Katolik Kilisesidir. Kilisenin yapım tarihi 1845 olmuştur. Bölgede Katolik vatandaşların yaşaması nedeniyle, Osmanlı Devleti’nin hoşgörüsü sonucu Katolik kilisesi inşa edilmiştir.
Padişahın talimatı ve izniyle yaptırılan kilise, Osmanlı döneminde şehirde yaşayan yaklaşık %30 nüfusa sahip olan Hristiyanlara hizmet vermiştir.
Fazıl Ahmet Paşa Medresesi
Vezirköprü ilçesindeki tarihi destinasyonlarından biri olan Fazıl Ahmet Paşa Medresesi, tarihi medrese kültürünü araştırmaktan hoşlananların Samsun gezi rehberi listelerinde yer alan önemli bir yapıdır. Fazıl Ahmet Paşa hayrı olarak 1661 yılında yaptırılan medresenin orijinal dokusunu günümüze kadar korunmuş olması, bu yapının daha fazla öne çıkmasına neden olmaktadır.
Samsun’da Ne Yenir?
Samsun diğer Karadeniz illerinde olduğu gibi zengin ve farklı mutfak kültürüne sahip olarak öne çıkmaktadır. Samsun mutfağında tatmak isteyeceğiniz birbirinden lezzetli ve görsel şölen sunan birçok tat bulunmaktadır. Şehre gittiğinizde mutlaka yemenizi tavsiye ettiğimiz şehir mutfağına özgü lezzetlerden bazıları şunlardır;
Karadeniz mutfak kültürüne özgü mısır çorbası,
Yine Karadeniz mutfağının vazgeçilmez lezzeti turşu kavurması,
Farklı yapılış tarzı ile damaklarda bambaşka lezzetler bırakan kaz pilavı,
Kebap severler için Oymaağaç kebabı,
Samsun lezzetleri arasında vazgeçilmez olan Samsun pidesi,
Baklalı sarma,
Samsun’da tadabileceğiniz önemli lezzetlerdir.
Samsun gezi rehberi yazımız için yorum bırakabilirsiniz.
Bir Cevap Yaz