Ardahan ve Kars’ın Verimli Arazileri Maden Tehdidi Altında

Ardahan ve Kars'ın verimli arazileri altın ve bakır madeni tehdidi altında, biyolojik çeşitlilik riskte.

«

Türkiye’nin önemli hayvancılık bölgelerinden Ardahan ve Kars, altın ve bakır madeni projeleri nedeniyle büyük bir tehdit altında. Koza Altın İşletmeleri tarafından planlanan bu projeler için geçtiğimiz Aralık ayında Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı. Ardahan ve Kars’ın Verimli Arazileri Maden Tehdidi Altında.

Ekolojik Öneme Sahip Alanlarda Madencilik Tehlikesi

Madenciliğe açılması planlanan alan, Ardahan ve Kars’ın 1/100 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda ekolojik öneme sahip olarak belirlenmiş ve tarımsal arazi kullanımı ile çayır merası olarak sınırlanmış bölgeleri kapsıyor. Projenin faaliyete geçmesi halinde, üç yıl içerisinde yaklaşık 463.685 ton kazı yapılması planlanıyor.

Biyolojik Çeşitlilik Üzerindeki Etkiler

Bu bölge, Türkiye’de görülen dört akbaba türünün (küçük akbaba, sakallı akbaba, kızıl akbaba ve kara akbaba) bir arada bulunduğu nadir yerlerden biri olarak dikkat çekiyor. Ayrıca, urkeklik, kaya kartalı, puhu, küçük kartal ve küçük orman kartalı gibi birçok yırtıcı kuş ve ötücü kuş türü de burada yaşıyor. Bölgedeki ıslak çayırlar, endemik yumuşakça türleri olan Elia somchetica somchetica ve Oxychilus spatiosus için hayati önem taşıyor.

Tarımsal ve Hayvansal Üretim Üzerindeki Tehditler

Maden sahası olarak belirlenen bölge, Kafkas arılarının bal üretimi için yoğun olarak kullanıldığı bir yer. Hayvancılık ve buna bağlı süt ürünleri üretimi de bölgenin ana geçim kaynakları arasında yer alıyor. Kaşar peyniri ve peynir festivalleri ile ünlü olan bu bölge, aynı zamanda Türkiye’nin dünya çapında önemli peynir üretim merkezlerinden biri. Bu projeye karşı bölgedeki tepkiler giderek büyüyor.

Doğa Derneği’nin Görüşleri

Doğa Derneği Başkanı Dicle Tuba Kılıç, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, “Türkiye’de tarımsal üretimin biyolojik çeşitliliği koruyarak yapıldığı alanlar sürekli bir kayıp içinde. Yapılması planlanan altın ve bakır madeni ile bölgede ilk olarak biyolojik çeşitlilik ve tarımsal üretimler zarar görecek. Aynı zamanda yer üstü ve yer altı su kaynakları olumsuz etkilenecek. Alan, nesli tehlikede olan küçük akbaba başta olmak üzere birçok türün yaşadığı nadir yerlerden biri. Hiçbir maden projesi yaşamdan daha değerli değil. Doğu Anadolu’nun doğa dostu üretim merkezlerinden biri olan Göle Havzası’nı tehdit eden bu maden ruhsatı hemen iptal edilmeli.” ifadelerini kullandı.

 

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *