«

Tunceli gezilecek yerler tarihi ve doğal güzellikler ile doludur. Kısa bir gezi rehberi tadında hazırladığımız bu yazımızda yerli ve yabancı seyahat severlerin Tunceli seyahatlerinde en fazla tercih ettikleri gezi duraklarını listeledik.

Tunceli Gezilecek Yerler Listesi

Munzur Vadisi Milli Parkı

1971 yılında Milli Park ilan edilen Munzur Vadisi Tunceli – Ovacık arasına uzanan 42.000 hektarlık bir alana sahiptir. Bu park doğal alanları sevenleri fazlasıyla cezbedecek yapıdadır.  Milli parkta çeşitli akarsular, şelaleler, kanyonlar, endemik türler ve yöreye özgü hayvan çeşitlerini görebilirsiniz. Parkın içinde akan Munzur Suyu rafting gibi su sporlarına elverişlidir. Ayrıca burada kamp da yapabilirsiniz. Eğer yolunuz Tunceli’ye düşerse Munzur Vadisi Milli Parkı’nı gezi listenize ilave etmenizi tavsiye ediyoruz.

Göktepe Höyüğü

Höyük, Tunceli’nin Mazgirt ilçesinin Göktepe köyünde yer alır. Kültürel ve tarihi alanları ziyaret etmeyi sevenlerin Tunceli gezi listelerinin başında gelen Göktepe Höyüğü’nde henüz kazı çalışmaları başlatılmamıştır.

Bağın Kalesi / Bağın Kaplıcaları (Dedebağ Kaplıcası)

Bağın Kalesi Tunceli’nin Mazgirt ilçesinde yer alır. Ne zaman ve kimler tarafından yaptırıldığı pek bilinmese de, M.Ö yaptırıldığı düşülmektedir. Kaleye ait bir de kitabe bulunmuştur. Bu kitabe Harput Müzesi’nde sergileniyor. Eğer Bağın Kalesi’ne kadar gelmişseniz yine burada bulunan Bağın Kaplıcalarını da ziyaret edebilirsiniz. Tunceli ilinin en önemli kaplıcalarından biridir.

İn Delikleri

Çemişgezek ilçesinde Tahar Çayı yukarısındaki kayalıklarda konut amacıyla oyulmuş yaklaşık 20 odalı yapılardır. Buranın ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı bilinmiyor. Su gereksinimleri karşılanmak amacıyla kayalardan sızan suların odalarda toplanmasını sağlanmışlar.

Kepir Yaylası

Ovacık ilçesinde yer alan yayla 3 bin 377 metre yükseklikte yer alır. Tertemiz sulara sahip dereleri, yemyeşil çayırlar ve buzul gölleriyle ziyaretçileri kendine hayran bırakır. Yılın her mevsimi ziyaret etmeye uygundur, ancak yaylaya ulaşmak kolay değildir bunun için zorlu bir yürüyüşe hazır olmanız gerekiyor.

Rabat Vadisi

Yeşilin her tonunu barındıran bu vadi birçok yerli ve yabancı turisti kendine çekiyor. Burası özellikle dağcılık sporlarına elverişlidir. Vadiye dağlar, şelaleler, tarihi köprüler, çok sayıda bitki topluluğu hâkimdir. Buraya gelerek bunları görme imkânına da kavuşursunuz.

Rabat Şelalesi

Rabat şelalesi; Tunceli’deki şelalelerin en görkemlilerindendir. Bin metre derinlikteki bir vadiden dökülür. Şelale aynı zamanda dağ keçilerinin de doğal yaşam alanını oluşturmuştur.

Mercan Vadisi Ve Deresi

Munzur Vadisi Milli Parkı içerisinde büyük bir kısmı kalan Mercan Vadisi; doğa yürüyüşleri kadar kamp, piknik gibi aktiviteleri yapmak için de uygundur. Vadinin içinden Avcı dağlarına Mercan Deresi akar.  Vadi derin ve dik, yoğun bitki örtüsüyle kaplıdır. Yaz aylarında buzların erimesiyle vadide buzul gölleri oluşur.

Munzur Gözeleri

Tunceli merkezden Ovacık’a giden yol üzerinde bu gözeler ile karşılaşırsınız. 200 veya 300 metrelik bir alanda, suyun yeryüzüne çıktığı 40 göze ve irili ufaklı birçok şelale yer alıyor. Ayrıca bu gözlerden çıkan sular Munzur Çayını oluşturuyor.

Karagöl

Munzur Dağlarında yer alan Karagöl 2500 metre yüksekliğe sahip olup ülkemizin en büyük buzul gölüdür. Buraya ulaşmak zorlu ve yorucu olsa da karşılaşacağınız manzaraya hayran kalacaksınız.

Bagırpaşa Dağı ve Krater Gölü

Batıdan Pülümür Çayı, kuzeyden Karasu Vadisi, güneyden Per Suyu Vadisi ile çevrili olan Bağırpaşa dağı 3200 metre yükseklikte yer alır. Dağın tepesinde bir de krater gölü bulunur. Dağın zirveleri sürekli kalıcı karla kaplıyken dağın güney yamacında ise meşe ve ardıç ağaçları vardır. Burası muhteşem bir manzaraya sahiptir.

Buyer Baba Dağı Ve Gölü

Pülümür ilçesinin Kocatepe köyü yakınlarında yer alan bu dağ 3 metre yükseklikte bulunur. Bu dağ efsaneye sahiptir ve kutsal kabul edilir. Munzur Dağı zirvelerinden olan bu dağda bir de buzul gölü bulunmaktadır.

Arap Kızı Dağı

Tunceli gezilecek yerler arasında yer alan ve Pülümür ilçesinin güneyinde yer alan bu dağ Bağırpaşa Dağı’nın eteklerinde konumlamış. Akşam saatlerinde oluşan siluet sebebiyle bu ismi almıştır.

Gelin Odaları ve Mağaraları

Pülümür’e 3 km uzaklıkta bulunan bu mağaralar Urartular tarafından yapılan kaya oymalarıdır. Bir kadın lider tarafından yaptırıldığına inanılan Gelin Odaları da kayaların oyulması sonucunda oluşmuştur. Buraya gelip bu mağaraların eşsiz gizemine tanıklık edebilirsiniz.

Buz Mağarası

Pülümür ilçesinin Dereköyü yakınlarında yer alır. Mağaranın içerisi her dönem buzullarla kaplıdır. Yöre halkı tarafından burası soğuk hava deposu olarak kullanılır.

Ovacık

Tunceli il merkezine 65 km uzaklıkta bulunan Ovacık ilçesi ismini dağların arasında yer alan ovalardan almıştır. Ovacık doğası itibariyle muhteşem bir yapıya sahiptir. Ayrıca Ovacık’ta bir de kayak merkezi bulunmaktadır. kışın gelirseniz burada kayak yapabilirsiniz.

Gölbağı Ermeni Kilisesi

Mazgirt ilçesinde yer alam kilisenin 18. Yüzyıla ait olduğu bilinir. Kilise kesme moloz taş karışımı bir yapıda olup dört yapraklı yonca planında yapılmıştır. Günümüzde kilisenin sadece duvarları kalmıştır. Kültür turizmi sevenler için gidilmesi gereken yerlerden biridir.

Çemişgezek Kalesi

Konum olarak Tahar çayı kenarına yapılmıştır. Ancak günümüze kalenin sadece bir kısmı kalabilmiştir. Kalenin ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı bilinmiyor. Burayı gezerken Çemişgezek lokantalarında yöreye özgü yemeklerin tadını çıkarabilirsiniz. Ayıca Çemişgezek’e gelirseniz sadece burada açan ters laleleri görebilirsiniz.

Tahar Köprüsü

1807 yılında Yusuf Ziya Paşa tarafından yaptırılmış, zamanla çeşitli restorasyon çalışmalarıyla da günümüze kadar gelebilmiştir. Aynı zamanda bu köprü Yusuf Ziya Köprüsü olarak da bilinir. Konum olarak Çemişgezek ilçesine 3 km uzaklıktaki Tahar Çayı üzerinde bulunur.

Sivdin Köprüsü

12 ya da 13. Yüzyılda yapıldığı bilinen köprü, Karar Deresi üzerinde yer alır.

Dereova Şelalesi

Nazmiye ilçesinin Dereova köyünde bulunur. Gelin Pınarı olarak da adlandırılan bu şelale kışın sarkıt ve dikitler oluşturur, buzul bir tabana sahip olur. Şelalenin çevresi piknik, doğa yürüyüşü gibi faaliyetlere uygundur.

Ferruh Şad Bey Türbesi

Tunceli gezilecek yerler arasında yer alan türbe, 1550-1551 yılında Ferruh Şad Bey için yaptırılmıştır. Sekizgen yapıda olan türbenin alt kısmında mumyalık bölümü bulunur.

Mazgirt Kalesi

Mazgirt Kalesi’nin tarihi Urartulara dayanır. M.Ö 8. Yüzyılda Urartu kralı için inşa edilmiştir. Kalenin girişi bir mağara aracılığıyla sağlanmaktadır. Ayrıca Mazgirt Kalesinde eski yel değirmeni kalıntıları da bulunmaktadır.

Peri Çayı

Peri çayının iki tarafı kayalık ve yamaçlı, zengin bir bitki örtüsüne sahip bir alanda akıyor. Ayrıca Peri Suyu çevresinde kaya tırmanışı gibi sporlar yapılmaktadır.

Kutu Deresi

Tunceli-Erzincan karayolu üzerinde yer alır. Buraya gelip yöresel yemeklerden tadabilir, Pülümür çayının serin sularında yüzebilirsiniz. Ayrıca dere üzerindeki tarihi köprülerde fotoğraf çektirebilirsiniz.

Pertek

Abbasiler, Selçuklular, Karakoyunlar ve Osmanlılar zamanında önemli ticaret ve eğitim merkezi olan Pertek tarihi bir öneme sahiptir. Bu ilçede birçok tarihi yapıyı bir arada görebilirsiniz. Ayrıca buradan Keban barajı üzerinden Elazığ’a feribotla geçiş mümkündür.

Pülümür

Tunceli engin dağlarla donatılmıştır. Buraya giderken yanınızda bir rehber bulundurmak sizin için faydalı olacaktır. Vadide akan Pülümür Çayı da buraya eşsiz bir manzara katmaktadır. Vadide yer yer çağlayanlar ve kalyonlar vardır. Ağlayan Kaya, Zağge (Zengipınar Şelalesi) yine Pülümür’de görebileceğiniz güzelliklerdendir. Bölge balı ve ceviziyle ünlüdür. Burası kaya tırmanışı gibi sporlar için elverişlidir.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *