«

Malatya’nın tarihi geçmişi Hitit dönemine dayanır. Türkiye’de kayısı deyince ilk akla gelen şehirdir. Dünyaca ünlenmiş olan bu kayısılar, genellikle Malatya Ovası’ndaki kayısı bahçelerinde yetişir. Bölgede tarihi bilgilere ışık tutan ve 65 milyon yıl öncesi kaya oluşumlarını gün yüzüne çıkaran Levent Vadisi, buradaki en önemli yerlerden biridir. Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan şehirde Malatya Gezilecek Yerler yazımızla mükemmel bir kültür ve tarih gezisi düzenleyebilirsiniz. Bölgede keşfedecek çok sayıda yer var!

Malatya Hakkında Kısa Bilgiler

Malatya’ya Nasıl Gidilir?

Malatya ulaşım konusunda fazla alternatifi olan bir ilimizdir. Geçmişte şehre ulaşım imkanları zordu. Günümüzde ise kara, hava ve demiryolu ile ulaşmak mümkün hale gelmiştir. Şehirlerarası otobüs terminalleri vasıtasıyla Türkiye’deki pek çok yerden doğrudan Malatya’ya ulaşabilirsiniz.

Ankara’da yaşıyorsanız Malatya’ya tren ile gidebilirsiniz. Seyahatinize bir farklılık katmak istiyorsanız Güney Kurtalan Ekspresi, Van Gölü Ekspresi ve Fırat Ekspresi aracılığıyla da Malatya’ya ulaşabilirsiniz.

Malatya’ya Ne Zaman Gidilir?

Malatya’da yaşayanlar buradaki kışın çetin, yazın ise oldukça sıcak geçtiğini söyleseler de gezmek için en uygun zamanın yaz ayları olduğunu belirtelim. İlkbahar ve sonbahar aylarında Malatya’da her an yağmur yağma ihtimali olduğu için gezmek zorlaşabilir. Yaz aylarında yağış miktarı minimuma indiği için seyahatiniz için doğru zamanın yaz mevsimi olduğunu söyleyebiliriz.

Malatya Gezilecek Yerler

Malatya’ya giderken karayolunu kullanıyorsanız yollarının yeşillikten ziyade dağlardan, kayalardan oluştuğunu görürsünüz. Şehre girdikçe koyu renkler yerini zaman zaman yeşile bırakacaktır. Malatya gezilecek yerler kültür ufkunuzu genişletecek ve tarih bilginizin de üstüne bilgi katmanıza imkan sağlayacaktır. Eski Malatya ve Yeni Malatya olarak bölünen bu şehirde tarihin izlerine Eski Malatya’da daha sık rastlayacaksınız.

Arslantepe Ören Yeri

Arslantepe’de yapılan kazılar buradaki ilk yerleşim yerlerinin yaklaşık olarak MÖ 5.000 yılına kadar uzandığını göstermektedir. Türkiye’deki en büyük höyüklerden olduğu bahsedilen Arslantepe Ören Yerindeki kalıntıların bir kısmı Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergilenmektedir. Malatya ziyaretinizde Malatya müzesini gezme fırsatınız olursa kalıntıların bazı kısımlarını burada görebilirsiniz.

Malatya Müzesi

Malatya’da ve çevresinde bulunan kalıntıların sergilendiği müze 1972 yılında kurulmuştur. Müzeye girişin ücretsiz olması ise oldukça sevindirici bir haber. Yaz döneminde ve kış döneminde giriş çıkış saatlerinde farklılıklar olabilmektedir. Gitmeden önce belediyeden bilgi almanız zaman kaybetmemeniz açısından faydalı olacaktır.

Malatya Gezilecek Yerler: Levent Vadisi

Kimine göre keyifli kimine göre biraz ürkütücü gelen bir yer Levent Vadisi… Ürkütücü kelimesine biraz şaşırabilirsiniz. Şöyle ki burada bulunan seyir terası aşağıyı görebileceğiniz şekilde şeffaf olarak tasarlanmış. Turistlerin yoğun ilgisine maruz kalan Levent Vadisi Malatya’nın önemli yerlerinden biridir. Vadinin bulunduğu alanda doğa yürüyüşü, kaya tırmanışı, paraşüt gibi çeşitli spor faaliyetlerinin de yapıldığını ekleyelim.

Beşkonaklar / Etnografya Müzesi

Beşkonaklar, yan yana beş tane konağın bir araya gelmesinden dolayı bu ismi almıştır. 1900’lü yılların başında inşa edildiği bilinmektedir. Bu Konaklar sanatsal faaliyetler için günümüzde kullanılmaktadır. Konağın iki binası Etnografya Müzesi olarak hizmet vermektedir.

Silahtar Mustafa Kemal Paşa Kervansarayı

1637 senesinde yaptırılan kervansaray 2007- 2010 yılları arasında restorasyon yapılarak şimdiki haline kavuşmuştur. Burada çocuklar için çeşitli kurslar düzenlenmektedir. Malatya denildiğinde akla ilk gelen turistik yerlerden biri olan bu kervansaray her yıl bölgede düzenlenen Sanat günlerine de ev sahipliği yapmaktadır.

Tohma Çayı Kanyonu

Tohma Çayı Kanyonunun muhteşem manzarasına tanıklık ederken burada muazzam fotoğraflar çekebileceğinizi de hatırlatalım. Doğa sporuna düşkün olanların radarında olan Tohma Çayı Kanyonu Türkiye’de bulunan rafting parkurlarından birine sahiptir.

Günpınar Şelalesi

Malatya gezilecek yerler arasında olan Günpınar Şelalesi, Malatya’nın Darende ilçesi sınırlarında bulunan bir doğa harikasıdır. Üç kat şeklinde dökülen suyu takip ederek yürümek ise ayrı bir keyif verir. Şelaleyi manzara yapmış olan restoranlarda nefis yemekler de yiyebilirsiniz.

Eski Malatya Şehir Surları

Bazı kaynaklarda Malatya kalesi olarak da geçen bu yapı Battalgazi merkezinde bulunmaktadır. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Şehir Surlarına değinmiştir. Tarihi geçmişi MS 79 – 81 yılları arasında dayanan kalenin surları zaman içinde genişletilerek değişime uğratılmıştır.

Malatya’da Ne Yenir?

Türkiye’deki en zengin mutfaklardan birine sahiptir Malatya. Yöre türkülerinden birinde “ Malatya bulunmaz eşin” derken ne de doğru konuşmuşlar. Yöre halkının el lezzeti tartışılmayacağı gibi, yemekleri de mutfakta usta olmayanların yapamayacağı cinstendir. Ev yemeklerine özen gösterilse de dışarıda yemek yeme kültürü fazla gelişmiştir. Malatya’ya yolunuz düşmüşse muhakkak tatmanız gereken lezzetleri sizlere yazımızın devamında sunuyoruz. İşte o mükemmel yemekler!

Kömbe

Kabe yalnızca Malatya’da ünlenmiş bir lezzet değil ama buraya özgü olarak yapılan versiyonunda kuşbaşı et ile iç harcı yapılıyor.

Kiraz Yaprağı Sarması

Daha önce duydunuz mu bilemeyiz ama denemelisiniz. İlk etapta on yargıyla yaklaşsanız da tek tabak yetmeyeceğine eminiz. Özellikle ekşi lezzetleri seviyorsanız kesinlikle şans vermenizi öneririz.

İçli Köfte

Malatya’nın meşhur içli köftesini yemeden buradan dönmeyin. Kıymalı harca ceviz de eklenince şahane bir tat elde ediliyor. Burada içli köfte daha çok haşlanarak yapılmaktadır.

Analı Kızlı Çorba

Yazarken bile insana kendini aç hissettiren bu çorba Malatya yöresel yemekler içinde listede kesinlikle bulunması gereken bir tat. Tadı damağınızdan uzun süre gitmeyecek. İrili ufaklı köftelerle yapılan çorba kalabalık sofralarında vazgeçilmezidir.

Ispanaklı Ekşili Köfte

Malatya’da ıspanak da bol bol kullanılıyor. Et yemeklerinin ağırlıklı olduğunu görsek de sebzelerin de sık sık kullanıldığını görüyoruz. Köfte ve ıspanağın uyumunun efsane bir lezzet oluşturduğunu hemen belirtelim.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *