Muhteşem plajı ve sahil yolları ile Larnaka, Güney Kıbrıs gezi destinasyonları içinde gezilecek keyifli bir şehirdir. Güney Kıbrıs’ın en güneyinde yer almaktadır.
Gezi Bülteni İçerik
Larnaka Gezilecek Yerler
Hala Sultan Tekkesi
Larnaka gezilecek yerler arasında yer alan Hala Sultan Tekkesi Güney Kıbrıs’ta kalan ender İslam Mimarisi eseridir. Şam Valiliği zamanında Hz. Muhammed’in halası olan Hz. Ümmü Haram, Kıbrıs Adası’na ilk gelenler arasındaymış. Hz. Ümmü Haram Kıbrıs’ta vefat etmiş ve defnedildiği yere de Hala Sultan Türbesi yapılmıştır. İslamiyet için önem taşıyan bu türbe Larnaka’da bulunuyor.
Larnaka Arkeoloji Müzesi
Larnaka şehrinin tarihi yolculuğunu gösteren müzede Kition Antik Kenti kalıntıları sergilenmektedir. Orta Çağ’dan itibaren pek çok kez deprem yaşayan bölgenin limanları çamurla kaplanmış. Bu nedenle Larnaka’nın günümüzde kurulu olduğu yere taşınan kentten kalan kalıntılar Larnaka Arkeoloji Müzesi’ne yerleştirilmiştir. Müze 1969 yılında kurulmuştur.
Kition- Bamboula Sit Alanı
Larnaka gezilecek yerler arasında olan sit alanı Larnaka Arkeoloji Müzesi’ne 100 metre uzaklıkta yer alır. Eski şehre ait kalıntıların pek çoğu bu sit alanında sergilenmektedir.
Aziz Lazarus Kilisesi
Antik Kion Kenti’nin ilk papazı olan Lazurus’un 30 yıl burada yaşadığına inanılmaktadır. Aziz Lazarus Kilisesi 9. Yüzyıldan kalma bir kilisedir. Rum Ortodoks Kilisesine bağlıdır. Aziz Lazarus Kilisesi’nin Lazarus’un mezarı üzerine yapıldığına inanılır.
Hirokitya
Şehirdeki bir diğer önemli sit alanı da Hirokitya’dır. Hirokitya 1998 yılında UNESCO Dünya Mirası içinde yer alır. Kıbrıs’ın en eski yerleşim yeridir. M.Ö 7000’li yıllarda Ortadoğu’dan gelen insanlar burada Hirokitya yerleşimini kurarak avcılık ve tarımda kendilerini geliştirmişlerdir. Antik şehirde evler bir yol boyuna dizili şekilde yapılmışlardır. Alt kısımları taş üst kısımları ise kerpiçten inşa edilmiştir. Korunma amacıyla yüksek duvarlar inşa edilmiştir.
Hirokitya kazılarında, ölülerin Hoker adı verilen dizleri karnına çekik bir şekilde gömüldükleri ve günlük kullandıkları ev eşyalarının da mezarlarına yerleştirildiği tespit edilmiştir.
Larnaka Tuz Gölü
Limasol Tuz Gölü’nden sonraki ikinci büyük tuz gölüdür. Tuz Gölü yaz aylarında suların gölden çekilmesi ile oluşan tuz kütlelerine sahiptir. Güney Kıbrıs ekonomisine tuz satışı ile destek olan gölde Flamingolar yaşamaktadır. Gölün çevresinde yürüyüş yolları bulunmaktadır.
Larnaka Kalesi
Kıbrıs Beylerbeyi Ferhat Paşa tarafından yaptırılan Larnaka Kalesi, 1625 yılında restore edilmiştir. Kalenin Orta Çağ’da yapılan bir kalenin üzerine inşa edildiği düşünülmektedir.
Bir Cevap Yaz