Zengin mutfak kültürü, doğası ve tarihi ile Balıkesir gezilecek yerler listenizde yer verebileceğiniz birçok keşif noktası bulunuyor. Ege ve Marmara Denizi’ne kıyısı bulunan Balıkesir, bu özelliği ile Türkiye’deki 6 ilden biridir. 1.300.000 kişilik nüfusu ile Türkiye’nin 17. Büyük şehri konumunda olan Balıkesir’de, Ayvalık tostu ile yanında buz gibi bir Susurluk ayranı içmeyi de ihmal etmemenizi tavsiye ederiz.
Gezi Bülteni İçerik
- 1 Tüm Güzellikleri İle Balıkesir Gezilecek Yerler
- 1.1 Balıkesir Saat Kulesi
- 1.2 Yeni Şehitler Anıtı
- 1.3 İlk Kurşun Tepesi
- 1.4 Bandırma Arkeoloji Müzesi
- 1.5 Hagios Giorgos Manastırı
- 1.6 Susurluk Kaplıcaları
- 1.7 Duba Plajı
- 1.8 Altınova Plajı
- 1.9 Şeytan Sofrası
- 1.10 Agia Triyada Kilisesi
- 1.11 Agios Yannis Kilisesi
- 1.12 Eşrefoğlu Rumi Camii
- 1.13 Selina Manastırı
- 1.14 Saatli Camii
- 1.15 Atatürk Kayalıkları
- 1.16 Hacı Bayram Camii
- 1.17 Balıkesir Atatürk Parkı
- 1.18 Manyas Gölü ve Kuş Cenneti Milli Parkı
Tüm Güzellikleri İle Balıkesir Gezilecek Yerler
Balıkesir gezi rehberi listenizde yer verebileceğiniz birçok alan bulunuyor. Ancak bu keşif noktalarından sadece öne çıkanları listemize dahil ettik.
Balıkesir Saat Kulesi
1827 yılında yapılan saat kulesi, şehir merkezinin simge yapılarından biri olmuştur. 1897 yılında bölgede yaşanan deprem saat kulesinin önemli ölçüde hasar görmesine neden olmuş ve bu yüzden 1901 yılında aslına uygun olarak tekrardan yaptırılmıştır.
Saat kulesi ilk olarak Silistre valisi Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Depremden sonra ise Ömer Ali Bey talimatı ile günümüzdeki halini almıştır. 5 katlı olan saat kulesinin yüksekliği 20 metredir. Osmanlı’nın kesme taş işçiliğinin en güzel örneklerinden biri olan saat kulesi, şehir meydanında en bilindik buluşma noktalarından biridir.
Yeni Şehitler Anıtı
Kurtuluş Savaşı esnasında Yunan gemisinden açılan ateş sonucunda şehit olan 7 askerin gömüldüğü yer olan Yeni Şehitler Anıtı, şehrin maneviyatına ayrı bir anlam katmaktadır. 7 askerin gömüldüğü yere yaptırılan anıt, Balıkesir’in gömeç ilçesinde bulunmaktadır. Şehitlik olmasının yanında burasının bir seyir noktası olması, daha fazla ilgi görmesini sağlamaktadır.
İlk Kurşun Tepesi
Savaş sırasında düşmana ilk kurşunun atıldığı tepe olarak tarihe geçen İlk Kurşun Tepesi, Ayvalık ilçesinde bulunuyor. Millî mücadele döneminde taşımış olduğu bu anlamın yanı sıra iyi bir seyir tepesi olması nedeniyle, insanların bu tepeye ilgisi bir hayli fazladır.
Bandırma Arkeoloji Müzesi
Balıkesir gezilecek yerler listenizde yüzlerce hatta binlerce eseri bir arada görmek istiyorsanız, arkeoloji müzesine yer verebilirsiniz. Tam olarak 2003 yılında aktif hale gelen Bandırma Arkeoloji Müzesi içerisinde, çevreden çıkarılan arkeolojik eserler sergilenmektedir. Bronz ve gümüş heykeller, altın sikkeler, mezar taşları ve lahitler gibi birçok eser sergilenmektedir. Adından da anlaşıldığı üzere, arkeoloji müzesi Bandırma ilçesi sınırlarında bulunmaktadır.
Hagios Giorgos Manastırı
Osmanlı zamanında 1628 yılında inşa edilen manastır, Avşa Adası’nda bulunuyor. İtalya’dan sürgün edilen rahiplere Osmanlı’nın Hristiyan vatandaşlarına saygı gereği sahip çıkması sonucunda yapılmıştır. Günümüzde önemli bir kısmı yıkılmış olan manastırın, kalan kısmı ise basit tamiratlardan geçerek turizm açılmıştır.
Susurluk Kaplıcaları
Balıkesir’in Susurluk ilçesinde bulunan kaplıcalar, özellikle kadın hastalıkları, cilt hastalıkları ve romatizma gibi sağlık sorunlarına iyi gelmektedir. Bu özellikleri ile Balıkesir turizmine katkıda bulunan kaplıcaların etrafında, ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz sosyal tesisler de bulunmaktadır.
Duba Plajı
Ayvalık belediyesi tarafından işletilmesi nedeniyle belediye plajı olarak da bilinen Duba Plajı, yaz aylarında on binlerce kişiye ev sahipliği yapmaktadır. Deniz ve kumsal bakımından bölgedeki temiz plajlardan biri olması nedeni ile, yabancı turistlerin de buraya ilgisi büyüktür.
Altınova Plajı
Balıkesir’de denize girmek istiyorsanız, Ayvalık ilçesindeki Altınova Plajı iyi bir tercih olacaktır. Genellikle huzurlu yapısı ile dikkat çeken plajın incecik sahil kumu, tertemiz denizi ile bütünleşerek farklı bir deneyim yaşatmaktadır.
Şeytan Sofrası
Ayvalık ilçesinin en iyi seyir noktalarından biri olan Şeytan Sofrası, çeşitli efsanelere konu olmuş bir tepedir. Seyir tepesinde bulunan kaya üzerindeki ayak izine benzer şeklin, şeytana ait olduğu efsanesi bulunmaktadır. Anlatılan efsanelere göre şeytan cennetten kovulduğunda kaçarken, buradan geçmiş ve ayak izini bir kayaya bırakmıştır. Bu efsanenin doğruluğu elbette ki tartışılır. Ancak Şeytan Sofrasının sunduğu muhteşem görsel şölen, tartışılmaz derecede ilgi çekicidir.
Agia Triyada Kilisesi
Cunda Adası’nda bulunan Agia Triyada kilisesi, özellikle yabancı turistlerin ilgisini çeken keşif noktalarından biridir. 1858 yılında yapılan kilise, 1922 yılına kadar ibadete açık kalmıştır. Kilise yapımında çevrede bulunan birkaç antik kentten getirilen taşlarının kullanılması, kilisenin mimari özelliklerini artırmaktadır.
Agios Yannis Kilisesi
Yine Cunda Adası üzerinde bulunan kiliselerden biri de Agios Yannis Kilisesidir. İç ve dış mimarisi ile bir hayli dikkat çeken kilisenin, yapım yılına dair kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak Osmanlı döneminde Hristiyan vatandaşlara hizmet amacıyla yaptırıldığı bilinen kilisenin, tarihi dokusu görülmeye değerdir. Önemli bir kısmı yıkılmış olsa da kalan kısmı kapsamlı bir tadilattan geçerek turizme kazandırılmıştır.
Eşrefoğlu Rumi Camii
Caminin hangi tarihte yapıldığı kesin bilinmemektedir. 1800’li yıllarda yapıldığına dair işaretler bulunan tarihi yapı, 1910 yılında önemli bir tadilattan geçmiştir. Şadırvan ve giriş kapasında bulunan süslemeler, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin karışımı niteliğindedir.
Selina Manastırı
Kesin olmamakla birlikte 1771 yılında yapıldığı tahmin edilen Selina Manastırı, Cunda Adası’nda bulunan tarihi yapılardan biridir. Suzan Sabancı Dinçer tarafından 2009 yılında alınarak restore ettirilen Selina Manastırı’nın, müzeye çevrilmesi fikri bulunmaktadır.
Saatli Camii
Aslında bir kilise olarak inşa edilen Saatli Camii, 1928 yılında kiliseden camiye çevrilmiştir. Tarihi yapının kilise olarak yapılması ise 1850 olarak tarihlendirilmektedir. Bahçe kısmı 3 girişli olan caminin şu anki minaresi sonradan eklenmiştir. Caminin orijinal minaresi, yaşanan fırtına sonrası yıkılmıştır. İlk yapıldığında büyük bir saatin bulunması nedeniyle bu ismi aldığı bilinmektedir.
Atatürk Kayalıkları
Gömeç ilçesinde bulunan kayalıklar, tamamen doğal oluşumlar sonucu meydana gelmişlerdir. Kayalıkların en önemli özelliği ise, Atatürk’ün yan profilini birebir andırıyor olmalarıdır. Bu yüzden güneşin vurması ile birlikte, Atatürk’ün yan profili dağın yamacında belirgin bir şekilde görülmektedir.
Hacı Bayram Camii
1490 tarihli olan Hacı Bayram Camii, Ayvalık ilçesinde bulunmaktadır. Osmanlı eserlerine meraklı olan yerli ve yabancı turistlerin Balıkesir gezilecek yerler listelerindeki tarihi cami, mimarisi ile dikkat çekmektedir. Mihrap kısmında bulunan işleme detaylarının yanı sıra, caminin giriş kapısındaki taş işlemeciliği ayrıca dikkat çekmektedir.
Balıkesir Atatürk Parkı
1940 yılında tamamlanarak hizmete açılan Balıkesir Atatürk Parkı, şehrin en büyük ve canlı parklarından biridir. Park içerisinde bulunan kafeterya ve çay bahçeleri, yeme içme ihtiyaçlarına cevap vermektedir. Diğer yandan parkta bulunan bisiklet ve yürüyüş parkurları, egzersiz yapmak isteyenlerin tercihleri arasındadır.
Manyas Gölü ve Kuş Cenneti Milli Parkı
Sadece Türkiye’nin değil dünyanın da sayılı kuş cennetlerinden biri olan Manyas Gölü ve Kuş Cenneti Milli Parkı, Balıkesir’de gezilecek yerler listelerinin başında yer alır. Milli park Balıkesir şehir merkezinden 85 kilometre, Bandırma ilçesinde ise 20 kilometrelik uzaklıktadır. İçerisinde 250’den fazla kuş türü bulunmaktadır. Kuş cennetinde bulunan gözetleme kuleleri, bölgeyi ziyaret eden turistlerin kuşları en iyi konumdan izlemelerine imkân vermektedir.
Bir Cevap Yaz