«

WAT kısa adı ile de bilinen Work & Travel programı öğrenciler arası kültürel değişimin yapıldığı en bilinen programdır. Amerika’nın 1961 yılından beri sürdürdüğü program hem kültürler arası yakınlaşmayı sağlamakta hem de sezonlarda ülkenin ihtiyaç duyduğu orta vasıflı olarak nitelendirilebilecek çalışan ihtiyacını karşılamaktadır.

Work & Travel Nedir?

Program Şartları Nelerdir?

Work & Travel programına katılmak için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar genel olarak şu şekildedir.

Üniversitelerin ön lisans veya lisans programlarında örgün eğitim görenler

Açık Öğretim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü’nde okuyanlar

İngilizce konuşmasa seviyesi orta-düzeyde olanlar

Yukarıdaki şartlara ilave olarak bu programa katılmak için 18 ile 26 yaş arasında olunması gereklidir.

Eğer, programa katılmak istediğiniz yıl, okulunuza ara vermiş ve kaydınızı dondurmuşsanız bu programa katılamazsınız. Yine, program başvurunuz sırasında okulunuza devam ettiğiniz için başvurunuz onaylanmış ve vize alma işlemleriniz başladığında aktif olarak okulunuzdan ders almayı durdurmuşsanız işlemleriniz vize aşamasına gelmiş olsa dahi Work & Travel programına katılamazsınız.

Work &Travel Firma Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çok popüler bir kültürel öğrenci değişim programı olan Work and Travel programının işlemlerini yapan birçok kurum bulunmaktadır. Bu firmalarla ilgili detaylı araştırma yapmanız herhangi bir sorun yaşamanızı engelleyecektir.

Daha önce programı almış kişilerle iletişime geçmeniz kaydolmayı düşündüğünüz firmalar hakkında en doğru bilgilere ulaşabilmeniz ve birden çok firmayı inceleyebilmeniz için faydalı olacaktır. Unutmamanız gereken en önemli noktalardan biri de Work and Travel programının bir gezi veya tatil programı değil iş programı olduğudur.

Programı düzenleyen firmalar arasında tercih yaparken mutlaka firma yetkililerinin size detaylı bilgi verip vermediklerini kontrol etmeniz gereklidir. Yabancı bir ülkeye seyahat edecek ve orada çalışacaksanız mutlaka size verilen bilgilerin kurumsal ve detaylı olması gereklidir. Ayrıca, bulunacağınız ülkede o firmanın resmi temsilcilerinin ve şubelerinin de olması gittiğiniz ülkede size hemen danışabilme olanağını da sağlayacaktır.

Firma ücretleri dikkat edeceğiniz bir diğer konudur. Work & Travel programı aslında içerisinde konaklama, işyeri kontrolü vs. gibi birçok bileşeni barındıran bir programdır ve bu programın ortalama bir maliyeti bulunur. Kampanya vb. uygulamalar dahi olsa da başvuracağınız programın bu ortalama bedelden çok daha ucuz fiyatlarda olması durumunda mutlaka program kapsamını, yurtdışında size gerekli olabilecek danışma durumları gibi faktörleri muhakkak tüm detayı ile gözden geçirmeniz ve diğer firmalar ile kıyaslama yapmanız gereklidir.

Firma Seçiminden Sonra Neler Yapılmalıdır?

Araştırmalarınız sonucunda hangi firmadan programa katılacağınıza karar vermiş iseniz bu kararın ardından sizin için yeni bir süreç başlıyor olacaktır.

Program için firmanız bazı evrakları hazırlamanızı isteyecektir. Bu arada firma ile kapsamlı bir aracılık hizmet sözleşmesi imzalamanız gerekecek. Bu sözleşmeyi dikkatle okumanızda ve aklınıza takılan soruları o anda firma yetkilisi ile görüşmeniz faydalı olacaktır.

Şirket tarafından istenilen fotoğraf, pasaport vs. gibi belge ve evraklar hazırlanıp firmaya teslim edildikten sonra iş eşleştirme aşaması başlar. İngilizce seviyenize, eğitim gördüğünüz okulun dönem tarihlerine göre uyumlu iş eşleştirme danışmanınızla vereceğiniz kararlardan biridir.

Work & Travel DS-2019 Formu Nedir?

Program boyunca öğrencilerin yanında bulundurma zorunluluğu olan bu form, içinde SEVIS numarası bulunan ve Amerika’nın diğer ülkelerden kabul ettiği değişim programı öğrencilerine verdiği kabul formudur. Work & Travel programı öğrencileri J-1 vize kategorisinde vize aldıkları için bu formu mutlaka tüm program boyunca yanlarında bulundurmalıdırlar.

Vize, Uçak Bileti Alımı ve Oryantasyon

DS-2019 formu onaylandıktan ve iş eşleştirmesi yapıldıktan sonra sıra vize aşamasına gelir. Belgeleriniz eksiksiz ve istenilen şekilde düzenlenmiş, orta seviye de olsa İngilizce konuşabiliyorsanız ve iş ile ilgili bilginiz de var ise vize başvurunuzun reddedilme olasılığı oldukça düşük seviyededir. Bu program için vize alma oranı oldukça yüksektir. Vize işlemleriniz tamamlandıktan sonra uygun fiyatlı uçak bileti araştırması yaparak biletinizi alabilirsiniz.

# Ucuz uçak bileti alabilmek için Ucuz Uçak Biletleri Bulmanın 5 Yolu başlıklı yazımızı ve havaalanındaki bilet ve kontrol işlemlerinizi hızlandırabilecek Online Check-in Yapmanın Avantajları Nelerdir? başlıklı yazılarımızı gözden geçirmenizi tavsiye ediyoruz.

Work & Travel programı için son prosedür ise Amerika’da alacağınız oryantasyon programıdır. Bu programı şirketiniz koordine etmektedir. Oryantasyon programında bilgisi verilen konular arasında kültürel uyum, sağlık prosedürleri, çalışacağınız iş ile ilgili prosedürler ve size işi sağlayan sponsor işyerinin uyulması gereken kuralları ile ilgili bilgiler verilmektedir.

Work & Travel Programı’nda Konaklama Nasıl Olur?

Bu programda konaklama ayarlaması genellikle çalışacağınız işyeri tarafından organize edilmektedir. Konaklama masrafları ise işyeri ile şirketinizin anlaşmasına da bağlı olarak işyerinden alacağınız maaştan kesilebiliyor. Yine dikkatle takip etmeniz gereken bir diğer husus da ilk konaklama ücreti için gerekli olabilecek depozitodur. Bu depozito bazı durumlarda ülkeye gitmeden önce istenebilmektedir. Aynı ülkemizde kira depozitosu ile hemen hemen aynı olan bu uygulamada programınız sonladıktan ve konakladığınız evi herhangi bir hasar oluşmamış yani size teslim edildiği şekilde teslim ettiğinizde depozitonuz size geri ödenmektedir.

İşyeriniz yani sponsor firma eğer konaklama ayarlamıyor ise haftalık veya aylık olarak ev kiralayabilirsiniz. Bu durumda eğer mümkünse işyerinize yakın yerlerden kiralama yapmanız ulaşım masraflarınızı da azaltacaktır. İnternetten kiralık ev araştırması yapabilir, öğrenci yurtları ile görüşebilirsiniz. Ayrıca programınızı yürüten firmanıza bu konuda da danışabilirsiniz.

Work & Travel Programının Travel Kısmı ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Yazımızda programın Work kısmı ile ilgili bilgiler verdikten sonra gelelim travel kısmına. Gezi programınız için doğru noktaları belirlemeli ve işyerinizi bu noktalara yakın yerlerden seçmelisiniz. Gezi masraflarınız ile yaşam masraflarınızı aldığınız maaşa göre düzenlemeniz programınızın başarılı geçmesini sağlayacaktır. Hatta programda olan diğer kişiler ile bir gezi grubu oluşturabilir, masrafları da paylaşabilirsiniz. Gezeceğiniz yerler ile ilgili detaylı program yaparsanız konaklama, ulaşım masrafları gibi masrafların bütçenize uygun olmasını sağlayabilirsiniz.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *