Karadeniz bölgesinin mütevazi şehirlerinden olan Tokat, zengin mutfak kültürü ve gezilip görülecek alanlarıyla başka bir gezi deneyimi sunuyor. Tokat gezilecek yerler listenizde yer vereceğiniz alanlar için en azından iki gününüzü ayırarak, detaylı bir gezi yapmanız gerekir.
Gezi Bülteni İçerik
Tokat Gezilecek Yerler Listesi
Tokat’ta gezip görebileceğiniz köklü geçmişe sahip tarihi yapılar ve birbirinden değerli doğal güzellikler, ayrı bir gezi keyfi yaşamak isteyenlere hitap ediyor. Tokat gezilecek yerler listenize aşağıdaki alanları dahil ederek, bu eşsiz gezi keyfini daha net deneyimleyebilirsiniz.
Yağıbasan Medresesi
İki tanedir. Biri Tokat’ın Merkez ilçesinde bulunur ve bu Çukur Medresesi olarak da bilinir biri ise Niksar ilçesinde bulunur. Danışmentli Nizamettin Yağıbasan tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. 12. Yüzyılın ikinci yarısının ilk yıllarında yapılmaya başlanmıştır. Anadolu bölgesinde inşa edilmiş ilk medrese örneklerindendir.
Kubbeleri, iç alanlarındaki motifleri ve muntazam şekilde yapılmış odaları bakımından mimari olarak büyük bir güzelliktir. Tokat’ın tarihi turizm açısından en gelişkin yerlerinden biridir. Zamanında ibadethane olarak kullanıldığı gibi bir okul işlevi de görmüştür. Dini ve fenni eğitimlerin verildiği bir alan olan Yağıbasan Medresesine girildiğinde motiflerin güzelliği dikkat çekmektedir. Kahverengi ağırlıklı olarak yapılan kapı ve pencerelerdeki motifler oldukça sade ve güzeldir.
Türk mimarisinin hissedildiği bu medrese Danışmentlilerin hakim oldukları topraklarda bıraktığı en güzel eserlerden biridir. Tarihi ve dini turizm bakımından oldukça önemli bir yere sahip medreseler, her yıl binlerce ziyaretçi kabul etmektedir. Ulaşımı da bir hayli kolay olan medreseler turistik bir cazibe merkezi olma özelliklerini korumaktadır.
Kaz Gölü
Tokat’ın Turhal ve Pazar ilçelerine oldukça yakın bir konumda bulunmaktadır. İnanılmaz bir kuş popülasyonuna sahiptir çünkü göç etmekte olan kuşların göç yolları üzerinde bulunmaktadır. Nisan ve Mayıs aylarında inanılmaz bir işitsel ve görsel sunan kuşlar konaklamalarını yaparlar. Çünkü yavrulamakta oldukları bu aylarda geçişleri Kaz Gölü üzerinden olmaktadır. Kuluçkalarını burada geçirmektedirler.
Bu göl için bir kuş cenneti projesi mevcuttur. Çevresine kuş gözetleme kuleleri yapılmıştır. Sulak alanda yaşayan saksağan, kaz, leylek gibi kuşlara da ev sahipliği yapmaktadır. Doğal güzelliğinin bozulmamasını kirletilmemesine borçludur. Etrafında fabrika, yerleşim yeri vb. beşeri yapılar bulunmamaktadır. Hayatını sürdüren 100’ü aşkın kuş türü olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye’nin sayılı doğal güzelliklerinden biridir.
Ballıca Mağarası
Tokat ilinin Pazar ilçesinin Ballıca köyünde bulunmaktadır. Milyonlarca yıllık bir ömrü vardır. 3.5 milyon yıl önce oluştuğu tahmin edilmekte ve yaşıyla diğer mağaralardan ayrılmaktadır. 5 kattan ve 8 salondan oluşmaktadır. Havuzlu salon, yarasalı salon vb. isimlerle anılmaktadırlar. Yüzölçümü 10000m2 gibi devasa bir sayıyla ifade edilmektedir. Yüksekliği ise 100 metreye yakındır.
Soğan sarkıtların varlığı mağaraya başka bir özellik daha eklemiştir. Milyonlarca yıllık tarihi ile tarihle ve tarih öncesi dönemlerle ilgili olan birçok kişinin dikkatini çekmektedir. Sadece Türkiye’den değil onlarca ülkeden binlerce kişi burayı ziyaret etmekte ve güzelliğine hayran kalmaktadır. Mağarada yaşayan, normal yarasalara göre daha küçük boyutta olan cüce yarasalar vardır. Sırf onları görmek ve gözlemlemek için gelen yüzlerce insan vardır. Tokat’ın en önemli turistik yerlerinden biri olan Ballıca Mağarası görülmeye değerdir.
Taşhan
Gaziosmanpaşa Bulvarı üzerinde bulunmaktadır ve 17. Yüzyılın ilk yarısında inşa edilmiştir. Osmanlı mimarisinin etkilerini gördüğümüz bu eser Anadolu’nun en büyük şehir hanıdır. İçerisinde bulundurduğu onlarca mekân ve işyeri bulunmaktadır. İki katlıdır.
Mimari olarak çok ihtişamlı ve görkemli görünüşü olan tarihi Taşhan Türkiye’nin en güzel hanlarından bir tanesidir. İçte 70 dışta 100’den fazla yaklaşık 170 tane mekâna ev sahipliği yapmaktadır. Kültürel olarak büyük bir yere sahip Taşhan’a giderek Tokat’ın dünü ve bugünü görülebilir, Osmanlı mimarisinin etkileri gözlemlenebilmektedir.
Tokat Kalesi
Romalılar tarafından tahmini 500’lü yıllarda yapılan kale, Tokat gezilecek yerler listenizde yer alması gereken alanlardan biridir. 1074 yılında Melik Gazi tarafından Bizanslılardan alınmıştır. Günümüze kadar çeşitli Türk devletinin egemenliğinde olan kale, Osmanlı döneminde tutsak bulundurma görevi ile kullanılmıştır. Bizans imparatoru Diogenis de burada tutsak tutulmuştur. Bin yılı aşkın bir tarihe sahip olan kale sağlamlığıyla ayakta kalmış ve günümüze ulaşmıştır. Hala daha önemli bir cazibe merkezi olan Tokat Kalesi’nin dibine inmek için kullanılan merdivenler şu anda kullanım dışıdır. Fakat ziyarete açıktır.
Mahperi Hatun Kervansarayı
Alaeddin Keykubat’ın eşi Mahperi Hatun tarafından 13. Yüzyılda yaptırılmış olması, kervansarayın Tokat gezilecek yerler listelerinde yer almasının başlıca sebeplerinden biridir. Zira Selçuklu sultanının eşinin yaptırdığı tüm yapılar, muhteşem Selçuklu mimarisi üzerinedir. Tokat ilinin Pazar ilçesinde bulunmaktadır.
Çeşitli tahribatlara maruz kalsa bile restorasyonlarla günümüze kadar ulaşmıştır. Harabeleri, ihtişamlı yapısı, taş dokusu ile tarih severlerin, tarihi iliklerine kadar hissedebileceği bir yerdir. Selçuklu mimarisinin tipik bir örneği olarak karşımıza çıkmaktadır. Binlerce turiste ev sahipliği yapan ve hala ziyarete açık olan kervansaray, gidip de görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.
Ali Paşa Camii
2.Bayezid’in kızı olan Fatma Sultan’ın eşi Ali Paşa tarafından 16. Yüzyılda inşa edilmiştir. İnşa edilmesinin sebebi dönemin Sivas Defterdarı olan oğlunun vefat etmesidir. Şadırvanı ahşaptandır ve günümüzde üzerindeki ilk motifleriyle bulunan tek ahşap şadırvandır. Mimari olarak ve hikâye olarak oldukça dikkat çekicidir Ali Paşa Camii. Şadırvanının ahşap olmasının sebebi dönemin maddi yetersizlikleridir.
Arastalı Bedesten
Ne zaman hangi insan tarafından yapıldığı bilinmemekle beraber 15. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilir. Tarihi dokusu nedeniyle tarih tutkunlarının Tokat gezilecek yerler listelerinde sıklıkla yer alan yapı, Osmanlı ve Selçuklu süslemelerini barındırır. Geçmişte mücevherler gibi kıymetli eşyalar burada satılırdı. Günümüzde de faaliyetlerine müze olarak devam etmektedir. İçerisinde Hititlerden, Danişmentlerden, Osmanlılardan birçok eser sergilenmektedir. Milattan önce üç binli yıllardan dahi eserler günümüze ulaşmış ve burada sergilenmektedir. Tarihi bir bedestenin günümüzde müze olarak kullanımı gösterilen ilgiyi arttırmış ve buna bağlı olarak ziyaretçi sayıları artmıştır.
Tokat gezi rehberi yazımızı okumadan seyahate çıkmayın!
Bir Cevap Yaz