Uzmanlardan Yaz Tatilini Verimli Geçirmek İçin Öneriler: Çocuklar Açık Havaya Çıkmalı ve Dijital Teknoloji Kullanımını Kontrol Etmeli! Tatil Dengeli Geçirilmeli!
Çocukların yaz tatilinde açık havada zaman geçirmeleri gerektiğini vurgulayan Çocuk Gelişimi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Demet Gülaldı, “Çocuklarımızın kapalı ortamlarda kalmasını istemiyoruz. Kışın evde geçirilen zamanın ardından, yaz tatilini dışarıda, açık havada ve doğada geçirmelerini öneriyoruz. Açık havada oyun oynamak, çocukların gelişimine büyük katkı sağlar,” dedi.
Çocukların doğumdan itibaren teknolojiyle tanıştığını belirten Dr. Gülaldı, “Ebeveynler, çocuklarının dijital teknoloji kullanım süresini ve içeriğini kontrol etmeli,” diye uyardı.
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Demet Gülaldı, yaz tatilinde çocukların gelişimini destekleyecek önerilerde bulundu.
Gezi Bülteni İçerik
Yaz Tatilinde 2-2,5 Aylık Verimli Bir Dönem Var
Uzun bir eğitim-öğretim döneminin ardından yaz tatilinin başladığını ve bir kısmının geride kaldığını ifade eden Dr. Gülaldı, “Okulların eylül ortasında açılacağını düşündüğümüzde, önümüzde dolu dolu geçirebileceğimiz 2-2,5 aylık bir dönem var. Bu süreyi verimli değerlendirmemiz büyük önem taşıyor,” dedi.
Açık Havada Oyun Oynamak Çocukların Gelişimine Katkı Sağlıyor
Çocukların yaz tatilinde farklı aktivitelerle zaman geçirdiğine işaret eden Dr. Gülaldı, “Kimileri yaz okullarına gidiyor, kimileri evde ailesiyle vakit geçiriyor, kimileri ise anne baba çalıştığı için bir yardımcıyla kalıyor. Ancak, çocuklarımızın kapalı ortamlarda kalmasını istemiyoruz. Tüm kışı evde geçirdikten sonra, yaz tatilini daha çok dışarıda, açık havada ve doğa içerisinde geçirmelerini öneriyoruz. Açık havada oyun oynamak, çocukların gelişimine büyük katkı sağlar. Arkadaşlarıyla birlikte oyun oynayarak paylaşma, empati duyma, liderlik ve sorumluluk alma gibi birçok yaşam becerisini kazanmaları mümkün oluyor. Bu nedenle, çocuklarımızı mümkün olduğunca doğaya ve açık hava oyunlarına yönlendirmeliyiz. Güvenli bir sokak çevresi varsa, sokakta oyun oynayabilirler. Hafta sonları ailece doğa gezileri, piknikler veya park ziyaretleri planlanabilir,” dedi.
Tatil Dengeli Geçirilmeli
Tatilin sadece dinlenme veya oyun zamanı olmadığını belirten Dr. Gülaldı, “Tatil sadece dinlenme ve oyun değil. Aynı zamanda ödev yapmak, kitap okumak da gerekiyor. Ailelerin bunu dengede tutmasını öneriyoruz. Yani çocuk hem dinlenmeli hem eğlenmeli hem de akademik becerilerini geliştirecek ödevler yapmalı, kitap okumalı. Bunları bir denge içerisinde gerçekleştirmeli,” diye konuştu.
Çocukların İsteklerine Göre Etkinlikler Planlanmalı
Çocukların isteklerini göz önünde bulundurarak, onları mutlu edecek etkinliklerin planlanması gerektiğini belirten Dr. Gülaldı, “Çocuk neden hoşlanıyorsa, neyi yapmak istiyorsa biraz onu göz önünde bulundurun diyoruz ailelere. Ama önceliğimiz tabii ki çocuklarımızı mümkün olduğunca doğada, açık havada oyunlara yönlendirmek,” dedi.
Dijital Teknoloji Kullanımına Dikkat!
Çocukların doğumdan itibaren teknolojiyle tanıştığını vurgulayan Dr. Gülaldı, “0-2 yaş döneminde bile ses çıkaran kitaplar ve oyuncaklarla teknolojiye adım atıyorlar. Dünya dijital teknolojiye doğru ilerlerken, çocuklarımızı bu teknolojilerden tamamen uzak tutmak mümkün değil. Ancak, dijital teknolojiye nasıl ve ne sürede erişmeleri gerektiğini kontrol etmek bizim görevimizdir. Bizim için önemli olan dijital teknolojiye nasıl erişmeliyiz? Ne sürede erişmeliyiz? Ne şekilde kullanmalıyız? Çocuklarımızı dijital teknolojinin sınırsız ve kontrolsüz erişiminden korumamız gerekiyor. Tabii ki çocuklara yasaklayamayacağız. Hangi yaş grubunda olursa olsun kendi yaş düzeyine uygun olarak çocuklarımızı bilgisayarla, tabletle, akıllı telefonla yüz yüze bırakıyoruz. Ama anne baba olarak bizim yapmamız gereken bunun süresini ve içeriğini belirlemek,” diye bilgi verdi.
Kullanım Süresi ve İçeriği Kontrol Edilmeli
Uzun saatler boyunca kesintisiz dijital teknolojilerle baş başa kalmanın, çocukların gelişimine zarar verebileceğini belirten Dr. Gülaldı, “Ebeveynler, çocuklarının dijital teknoloji kullanım süresini ve içeriğini kontrol etmelidir. Bu şekilde, dijital teknolojiler çocukların yararına bile kullanılabilir. Ancak, çocuklarımızı sınırsız ve kontrolsüz bir şekilde dijital teknolojilerle baş başa bırakmamalıyız,” diyerek sözlerini tamamladı.