Sağlık Turizminde 10 Milyar Dolar Hedefi

Türkiye, sağlık turizminde 10 milyar dolar hedefiyle büyük bir sıçrama yapmaya hazırlanıyor!

«

Türkiye’nin sağlık turizmi potansiyeli, sahip olduğu doğal kaynaklar, iklim ve coğrafi avantajlar sayesinde büyük bir ivme kazanabilir. Bu potansiyelin tam anlamıyla hayata geçirilebilmesi için bazı düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu belirten TÜGİAD üyesi ve Sanitas SPA & Wellness kurucu ortağı Dr. Şebnem Akman Balta, sağlık turizminin önemini ve sektörün karşılaştığı zorlukları vurguluyor. Sağlık Turizminde 10 Milyar Dolar Hedefi! Balta, özellikle sağlık turizmi acentelerinin sektördeki kritik rolüne dikkat çekerek, haksız rekabet ve denetim eksikliği gibi sorunların çözülmesi gerektiğini belirtiyor. Doğru bir planlama ile Türkiye’nin sağlık turizminden 10 milyar dolar gelir elde edebileceğini ifade ediyor.

Türkiye’de sağlık turizmiyle ilgili mevcut vergi avantajları arasında Kurumlar Vergisi indirimi ve KDV istisnası yer alıyor. Kurumlar Vergisi Kanunu’na göre Türkiye’de yerleşik olmayanlara verilen sağlık hizmetlerinden elde edilen kazancın %80’i vergiden muaf tutulurken, KDV Kanunu yabancı uyruklulara sunulan teşhis ve tedavi hizmetlerine istisna tanıyor. Ancak, bu düzenlemelerin yetersiz kaldığını savunan Balta, hem sağlık turizminin hem de sunulan hizmetlerin kapsamının genişletilmesi gerektiğini belirtiyor.

Sağlık Turizminde 10 Milyar Dolar Hedefi

Sağlık turizmi kapsamında sunulan hizmetlerin tanımının tam olarak yapılmadığını dile getiren Balta, özellikle estetik ve güzellik uygulamalarının mevcut teşviklerden yararlanamadığına işaret ediyor. Ayrıca, Türkiye’de yerleşik olma durumunun belirsizliğinin ve KDV istisnasından faydalanabilecek kişilere yönelik net tanımların eksikliğinin sektörde karışıklıklara neden olduğunu ifade ediyor.

Sağlık turizmi için önerilen yasal düzenlemelerde, Kurumlar Vergisi ve KDV Kanunlarında yapılacak değişikliklerle, yabancılara sunulan tüm sağlık hizmetleri ve bunlarla bağlantılı ulaşım, konaklama gibi hizmetlerin vergi indirimine dahil edilmesi gerektiği belirtiliyor. Seyahat acentelerinin sağlık turizmi alanındaki kritik rolü de vurgulanarak, bu acentelerin vergisel teşviklerden faydalandırılması gerektiği savunuluyor.

Sonuç olarak, sağlık turizmi sektöründe yapılacak kapsamlı düzenlemelerle Türkiye’nin uluslararası arenada daha rekabetçi bir konuma gelebileceği ve sağlık turizminden elde edilecek gelirlerin artırılabileceği öngörülüyor. Dr. Şebnem Akman Balta, sağlık turizmine yönelik atılacak adımların Türkiye’yi bu alanda dünya çapında öne çıkaracağını belirtiyor.

Sağlık Turizmi Nedir?

Sağlık turizmi, bireylerin tedavi, rehabilitasyon, estetik veya sağlık hizmetleri almak amacıyla farklı bir ülkeye seyahat etmeleridir. Bu turizm türü, genellikle daha kaliteli, uygun maliyetli veya hızla erişilebilen sağlık hizmetleri arayışıyla yapılır. Sağlık turizmi kapsamına estetik cerrahi, diş tedavisi, saç ekimi, organ nakli, göz ameliyatları, fizik tedavi ve wellness gibi hizmetler girer. Ülkeler arasında hem sağlık hizmetlerinin kalitesi hem de maliyet avantajları, sağlık turizminin cazip hale gelmesinde önemli rol oynar.

Kaynak: [BH] Bihaber.TR

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *