Medeniyetler Köprüsü Zeugma, Milliyet Arkeoloji Dergisi’nde

Milliyet Arkeoloji Dergisi arkeoloji dünyasındaki güncel gelişmelerden alan araştırmalarına, tarihi hikâyelerden ören yeri ve müze önerilerine kadar pek çok inceleme ve habere sayfalarında yer veriyor.

«

Arkeoloji severleri her ay farklı tarihi miraslar ile buluşturan Milliyet Arkeoloji Dergisi yeni sayısında odağına Fırat’ın iki yanında kurulan Zeugma’yı alıyor. Eski Yunancada ‘geçit, köprü’ anlamına gelen Zeugma, tarihte yalnızca mozaikleriyle var olan bir kent değil, farklı medeniyetlerden taşıdığı izler ve geriye bıraktığı tarihi eserlerle kendi başına kültür mozaiği olma özelliği taşıyor. 

 

Ekim sayısı Diyarbakır’da kurtarma kazılarının yürütüldüğü ve tarihi M.Ö. 9300’e uzanan Gre Fılla Höyüğü’nden çıkarılan 2 binin üzerinde buluntuyu inceliyor. Diyarbakır’da başlayan serüvenine Kapadokya’da devam eden dergi, Tokalı Kilisesi’ndeki büyüleyici duvar resimlerine yer veriyor. Kilisenin restorasyon çalışmalarına başkanlık eden Prof. Dr. Andaloro, kilisenin 10. yüzyılın en önemli kilisesi olduğunu vurguluyor. Hitit Dönemi’ne ait Yesemek Heykel Atölyesi’nin izinden giden Milliyet Arkeoloji, son sayısında yarım kalmış hikayeleri okuyucuyla buluşturuyor. ‘Atölye hangi kentler için üretim yapıyordu?’, ‘Heykellerin yapımının yarım bırakılmasının sebebi neydi?’, ‘Tarihi hangi yıllara dayanıyordu?’ gibi soruların cevabı aranıyor.  

 

Destansı Gaziantep savunmasını geleceğe taşıyan Panorama 25 Aralık Müzesi, 2019 yılında restore edilerek yeni bir işlev kazanan Kendirli Kilisesi ve Latin Okulu’nda çalışmalarını sürdüren Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü, Knidos Antik Kenti’nden kaçırılmış Knidos Aslanı da Milliyet Arkeoloji’deki konular arasında bulunuyor.

 

Milliyet Gazetesi ile birlikte bayilerden ücretsiz olarak ulaşılan Milliyet Arkeoloji Dergisi’ne, Getir, Trendyol, Turkcell Dergilik ve dijital platformlardan erişilebiliyor.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *