İç Anadolu Bölgesi’nin huzur dolu mütevazi şehirlerinden biri olan Kırıkkale, küçük olması sebebiyle Kırıkkale gezilecek yerler bakımından fazla keşif noktasına sahip değildir. Ancak küçük bir şehirde gezip görmek için yeterli alanların bulunduğunu da söylemek mümkündür.
Sıcakkanlı ve misafirperver insanları ile öne çıkan İç Anadolu’nun kadim şehri, ziyaretçilerine huzur dolu bir ortam sunmaktadır.
Gezi Bülteni İçerik
Kırıkkale Gezilecek Yerler Listesi
Kırıkkale’de gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz alanlar ve kısa özellikleri şu şekildedir;
Silah Müzesi
Makine kimya endüstrisi silah müzesi, sadece cumhuriyet dönemi değil aynı zamanda Osmanlı döneminde de kullanılan savaş aletlerinin sergilendiği salonlara sahiptir. Silah endüstrisinin Kırıkkale’de cumhuriyet tarihi boyunca öne çıkmış olması, bu müzeyi şehirde daha anlamlı hale getirmektedir.
Sulu Mağara
Kırıkkale gezi rehberi listenizde doğal oluşumlar arasında yer alabilecek özelliklere sahip Sulu Mağara, ilgi gören birçok özelliklere sahiptir. Yüksekliği 4 metreyi bulan ve en derin kısmı 25 metre olan mağara, içerisindeki dikitler ile de dikkat çekmektedir. Keskin ilçesinde bulunan mağaranın, özellikle yerli turistler tarafından yoğun ilgi gördüğü görülmektedir.
Ceritkale Kaya Mezarları
Şehirde Romalılar dönemine ait kaya mezarları, yabancı turistlerin bir hayli ilgisini çekmektedir. Keskin ilçesi sınırlarında bulunan mağaralar bundan yaklaşık 3000 yıl önce insan eli ile oluşturulmuştur. Bu mağaraların içerisinde ve çevresinde yine kayalar oyularak elde edilen mezarlar bulunmaktadır.
Hasandede Camii
1605 yılında yaptırılan Hasandede Camii, şehirde Osmanlı’nın en önemli tarihi yapılarından biridir. Kırıkkale şehir merkezinde bulunan tarihi caminin içerisinde, dönemin ilim insanlarından Hasan Dede’nin türbesi de bulunmaktadır.
Cami Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş olup, banisi ise ismini almış olduğu Hasan Dede’dir. Yine aynı ismi taşıyan kasabada yer alan caminin muhteşem bir kesme taş işçiliği ile yapıldığı görülmektedir. Küçük bir cami olmasına karşın iç süslemeleri oldukça dikkate değer olan Hasandede Camii, Kırıkkale gezilecek yerler arasında tercihiniz olabilir.
Ballı Camii
Bölgedeki en eski yapılardan biri olan Ballı Camii, 1121 yılında yaptırılmıştır. Caminin kitabesinde yapım yılına dair bilgi bulunurken, kim tarafından yaptırıldığına dair herhangi bir bilgi yer almamaktadır. Giriş sağ duvarı zaman içerisinde tahribata uğrayan caminin, 1991 yılında tadilat gördüğü bilinmektedir.
Şeyh Şamil Camii
Şeyh Şamil Camii, yine kesme taş mimarisinin tüm niteliklerini taşıyan yapılar arasındadır. Sulakyurt ilçesinde bulunan tarihi yapının kesin olarak ne zaman yapıldığı ve banisi hakkında bilgi bulunmamaktadır. Ancak yapılan incelemelere göre caminin 15. Yüzyıl’da inşa edildiğine dair kuvvetli bulgulara rastlanmıştır.
Çeşnigir Köprüsü
13.Yüzyılda yaptırılan Çeşnigir Köprüsü, 6 metre genişliğe ve 110 metre uzunluğa sahiptir. Baraj bölgesinde kalması sebebiyle kış mevsiminde ziyaret etmek pek mümkün olmayan köprü, yaz aylarında ziyaret için daha uygundur. Tarihi köprü Karakeçili ilçesinde yer almaktadır.
Şehitler Parkı
İl merkezinde bulunan Şehitler Parkı, özellikle havanın güzel olduğu günlerde bölge halkının ziyaret ettiği alanlardan biridir. İçerisinde bulunan havuzda yüzen ördekler, bu parkın doğal güzelliğini ayrıca renklendirmektedir. Şayet huzurlu bir şehir olsa da biraz daha sakin ve huzur dolu bir ortamı tercih edecekseniz, bunun için Şehitler Parkını tercih edebilirsiniz.
Karaahmetli Tabiat Parkı
Bahşili ilçesi sınırlarında bulunan Karaahmetli Tabiat Parkı, bir tabiat parkı olmasının yanı sıra geçmiş dönemlere ait izler taşıyan yerleşim alanlarından biridir. Devlet koruması altına alınarak ziyaretlere açılan tabiat parkı, Kırıkkale gezi rehberi listenizde bulunması gereken doğal alanlar arasındadır.
Kırıkkale’nin Neyi Meşhur? Kırıkkale’de Ne Yenir?
Herhangi bir yere özellikle turistik amaçlı ziyarette bulunuyorsanız, o şehrin meşhur lezzetlerini tatmadan dönmek olmaz. Kırıkkale’ye gitmişseniz, şehre özel tatları da tatmanız ayrı bir deneyim yaşamanızı sağlayacaktır.
Şehre özgü geleneksel lezzetlerden olan un tarhanası,
Etin yağı ile kavrulan ve kurutularak yapılan sızgıt,
Yumurta, madımak, salça, et ve bulgur ile yapılan madımak yemeği,
Kahvaltının vazgeçilmezi kömbe,
Meşhur köftelerinden biri olan tuvalak,
Yumurta ve yufkanın yağda kavrulması ile yapılan omaç,
Keskin ilçesine ait lezzetlerden biri olan taze domates ve biber karışımı ile yapılan Keskin kebabı,
Muhteşem çıtırlığı ile şerbetli tatlılar arasındaki sarığı burma,
Pekmezden yapılan haside tatlısı,
Kırıkkale zengin mutfak kültürünün önemli lezzetlerindendir.
Bir Cevap Yaz