«

İstanbul Adalar hem doğası hem de gezilecek yerleri ile müthiş derecede keyif alacağınız gezi yerlerindendir. İstanbul’un kalabalığı, trafiği ve betonlaşması malum. İstanbul Adalar ise bu kalabalığın içinde adeta nefes alabileceğiniz, huzuru ve dinginliği yaşayabileceğiniz kaçış noktaları arasındadır. İstanbul Adalar Gezilecek Yerler.

Otomobil, araba, kamyon sesleri ve kornalarının gürültüsünden uzakta kalmak ve kafa dinlemek için İstanbul Adalar’a bir gezi planlamanızı tavsiye ediyoruz. Eminiz ki dönüş yolunuzda tekrar gitmek için planlar yapmaya başlayacaksınız.

İstanbul Adalar Gezilecek Yerler

Aya Yorgi Kilisesi

Aya Yorgi Kilisesi, Büyükada’da 1751 yılında inşa edilmiş bir kilisedir. Her ne kadar bayağı ciddi bir yokuşu tırmanmanız! gerekse de kiliseye ulaştığınızda bu yorgunluğunuzdan eser kalmayacaktır. Ortodoks dünyası için önemli iki haç noktasından biri olma özelliğinde olan kilise, denizden yaklaşık olarak 204 metre yükseklikte bulunmaktadır. Binlerce yıllık tarihi ile bu kilise sahip olduğu değer kadar büyüleyici manzarası ile de görenleri hayran bırakmaktadır. Kilisede bulunan resimler hakkında bilgi almak isterseniz girişte yer alan kataloğu incelemenizi öneriyoruz. Hemen hatırlatalım kilisenin içerisinde fotoğraf çekilmesi yasaktır.

Sait Faik Abasıyanık Müzesi

İstanbul Adalar gezisi yaparken mutlaka uğranılması gereken yerlerden biri olan Sait Faik Abasıyanık Müzesi, büyük üstadın ölümünden sonra müzeye dönüştürülmüştür. Burgazada’da yer alan müze ev özellikle edebiyatseverlerin duygu yüklü ziyaretleri ile adalarda gezilecek yerler arasında yer alıyor. Müze 8 bölümden oluşuyor, ev müze olduğu için Sait Faik’in yaşadığı bu alanı oda oda gezebiliyorsunuz. Yazara ait olan mektupları, çalışma kağıtlarını ve kişisel eşyalarını görebileceğiniz şekilde düzenlenen müzede yazarın hayatı ve eserleri ile ilgili kronolojik şekilde düzenlenmiş panolar da bulunmaktadır.

Kalpazankaya

Burgazada’nın merkeze en uzak yerlerinden biri olan Kalpazankaya, plajı ile gezilecek yerler arasında yer alıyor. Adanın bu bölgesine neden bu ismin verildiğini merak ediyorsanız; eski dönemlerde burada sahte para basıldığı için adanın bu bölümü Kalpazankaya olarak adlandırılmıştır.

Kalpazankaya özellikle adam manzarası ile günbatımını seyretmek isteyenlerin en fazla tercih ettikleri yer olarak öne çıkıyor. Plajı ve denizi taşlık yapıya sahip olsa da denizi çok temiz ve berraktır.

Büyükada Vapur İskelesi

İstanbul Adalar gezilecek yerler arasında yer alan Büyükada Vapur İskelesi mimari yapısı ile dikkat çekmektedir. Osmanlı Neo-klasik tarzda yapılan iskele sekizgen şeklinde yolcu salonuna sahiptir. İskelede bulunan çiniler Kütahyalı çini ustası Mehmet Emin Efendi tarafından yapılmıştır.

Adalar Müzesi

İstanbul’un ilk çağdaş kent müzesi olan Adalar Müzesi, bölgenin en eski yerleşim alanı olan Aya Nikola’da yer almaktadır. Sanatseverleri sürekli yapılan sergiler ile kendine çeken bu müzede 20.000’e yakın belge ve 6.000’e yakın fotoğraf sergilenmektedir.

Kınalıada

İstanbul’a en yakın ada olan Kınalıada mutlaka İstanbul Adalar gezilecek yerler listenizde yer almalıdır. İstanbul’a yakınlığı dolayısı ile Bizans zamanında tüm sürgüler bu adaya getirilirmiş. Ada’da sürgün hayatı yaşamış en önemli isim Romen Diyojen olmuştur.

İsa Manastırı

Kınalıada’ da bulunan İsa Manastırı, 20. Yüzyılda bir süre de olsa yetimhane olarak kullanılmıştır. I. Dünya Savaşı sırasında askeri karargah görevi gören manastır, 1917 Rus Devrimi sırasında ise Rusların kaldığı bir yapı olarak bilinmektedir. Bir çatışma sırasında öldürülen İmparator 5. Leo, İsa Manastırı’nda yatmaktadır.

Hristos Tepesi

Kınalıada İsa Manastırı’nın olduğu tepe olan Hristos Tepesi, Bizans döneminden birçok esere ev sahipliği yapmaktadır. Bizans döneminden kalan eserler arasında 4 sütun başı ve 4 kemerli yapıda olan su altı sarnıcı en dikkat çekici eserler arasındadır. Fotoğraf çekmeyi sevenlerin uğrak noktası olan Hristos Tepesi harika bir manzaraya sahiptir.

Surp Krikor Lusarvoriç Ermeni Kilisesi

Kınalıada’ da yer alan bu tarihi yapının inşası I. Abdülmecit tarafından başlatılmıştır. Ermeni Patriği Hagop ise açılışını yapmıştır. Kilisenin narteks kısmı batısında, yarım apsisi ise doğu tarafında yer almaktadır. Kınalıada ’da yer alan tek Ermeni Ortodoks Kilisesi’dir.

Dönüşüm Manastırı

İstanbul Adalar gezilecek yerler arasında olan Dönüşüm Manastırı, Kınalıada Manastır Tepesi’nde yer alıyor. 1720 yılında Sakız adalı tüccarlar tarafından yenilenen manastırın orijinalinde yer alan bazı ikonlar Rum Ortodoks Patrikhanesi’nde saklanmaktadır.

Sedef Adası

Tarihin çeşitli zamanlarında sürgün adası olarak da kullanılan Sakız Adası’nda Patrik İgnatios’ un sürgün olarak tutulmuş olduğu bilinmektedir. Zamanında Sultan Abdülhamit tarafından Fethi Ahmet Paşa’ya hediye edilmiş olan ada sessizlik ve huzur arayanlar tarafından ziyaret edilmektedir.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *