«

Kültür ve sanat şehri olarak bilinen Eskişehir, sahip olduğu üniversiteler nedeniyle genç nüfusun yoğun olarak yaşadığı şehirlerden biridir. Müzeler, tarihi evler Eskişehir gezilecek yerler arasında daha yoğunlukta yer alır.

Eskişehir Gezilecek Yerler

Odunpazarı

Eskişehir dendiğinde lületaşından sonra ilk akla gelen Odunpazarı’nda bulunan evlerdir. Anadolu mimarisini en geleneksel tarzda görebileceğiniz tarihi evler, Tarihi ve Kentsel Sit alanı olarak koruma altında bulunuyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde olan Odunpazarı evleri, şehrin güneydeki tepelerinde inşa edilmiştir. Ahşap süslemelerine, cumbalarına, çıkmaz sokaklarına hayran olacağınız bu bölgeye Eskişehir gezinizde yer vermenizi tavsiye ediyoruz.

Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Çarşı aslen han olarak 1850 yılında yapılmıştır. Çevre illerden gelenlerin konaklama ihtiyaçları için yaptırılan han daha sonra çarşı haline dönüştürülmüştür. Hediyelik eşya dükkanlarından Eskişehir’in ünlü Lületaşından yapılmış hediyelik eşyalarını görmeniz ve satın alabilmeniz için harika bir mekan.

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi

2013 yılında açılan balmumu müzesinde Türkiye’nin siyasi tarihindeki ve sanat tarihindeki önemli isimlerin balmumundan yapılmış gerçek boyutlarda heykelleri sergileniyor. 160’tan fazla heykelin bulunduğu müze özellikle hafta sonları yoğun ziyaretçi alıyor. Türkiye’nin ilk balmumu müzesi Eskişehir gezilecek yerler arasında yer alıyor.

Eskişehir Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı

Masal Şatosu adı verilen yapı ile ünlü olan park, tasarımsal açıdan Disneyland’ı anımsatıyor. Şatoya ilham veren yapılar ise İstanbul’daki Galata Kulesi ve Antalya’da bulunan Yivli Minare.

Lületaşı Müzesi

Eskişehir seyahatinde Lületaşı ile ilgili eserleri görmeden seyahatinizi tamamlamış olmazsınız. Yaklaşık 5000 yılı aşan tarihi ile dünya üzerinde en büyük rezervler Eskişehir’de yer alıyor. Odunpazarı Kurşunlu Külliyesi içinde yer alan Lületaşı Müzesi, en güzel Lületaşı eserlerini göreceğiniz yerler arasında bulunuyor.

Adalar Bölgesi

Çevresinde yer alan kafeler ve restoranlar nedeniyle hem gündüz hem de gece oldukça hareketli olan bölge Porsuk Çayı’nın iki yakasına kuruludur. Bot veya gondol ile yapılan turlara katılabilir, kafe ve restoranlarda keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

2007 yılında açılan müze, 100’den fazla cam sanatçısının muhteşem eserlerine ev sahipliği yapıyor. Camın hayat bulduğu bu müzede sergilenen eserlerin güzelliği sizi saatler boyu değişik hikayelere götürebilir.

Yazılıkaya Vadisi

Eskişehir’deki en eski yerleşim yeri olan Yazılıkaya Vadisi’nde yapılan araştırmalar buranın Frig uygarlığınca dini merkez olarak kullanıldığı işaret etmektedir. Bölgede su sarnıçları ve kaya anıtları dikkat çekiyor. Eskişehir’in merkezine yaklaşık olarak 70 kilometre uzakta bulunan vadide Midas Anıtı kesinlikle görülmeye değer.

Eskişehir’de Ne Yenilir, Ne İçilir?

Eskişehir mutfağı özellikle Balkan ve Kırım’dan gelen göçmenlerin mutfak kültürlerinden fazlasıyla etkilenmiştir. Birbirinden leziz yemeklere sahip Eskişehir mutfağında yer alan lezzetlerden birkaçı aşağıda yer alıyor.

Çibörek

Şırbörek, Şuberek olarak da adlandırılan bu börek Tatarların Eskişehir mutfağına kattıkları lezzetlerden biridir. Peynir ile de yapılabilen böreğin yaygın malzemesi az yağlı kıymadır. Kuru soğan ile birleşen kıyma hamur içine konulup bol yağda pişiriliyor. Yanında ayran da söyleyerek siz de Eskişehir’de bu özel böreğin tadına bakabilirsiniz.

Kuzu Sorpa

Çibörek gibi Tatar yemeği olan Kuzu Sorpa, kuzu eti, soğan, un, su ve yoğurt ile hazırlanıyor. Üzerine taze nane ve kırmızı pul biber veya toz biber ilave ediliyor.

Kıygaşa

Keşmeşe olarak da adlandırılan bu hamur işi, özellikle kahvaltılarda sevilerek tüketiliyor. Hamurunda bazen çörek otu da kullanılabiliyor.

Cevizli Haşhaşlı Ekmek

Eskişehir’in en bilinen lezzetlerinden biri olan Cevizli Haşhaşlı Ekmek, Eskişehir evlerinde sıklıkla yapılıp tüketiliyor. Ekmek hamurunun içine haşhaşlı iç ve ceviz konuluyor ve pişiriliyor. Dilerseniz bu lezzeti ekmek fırınlarından da alabiliyorsunuz.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *