Batum gezilecek yerler bakımından oldukça geniş bir rotaya sahiptir. Karadeniz kıyısında bulunan Batum, Gürcistan’ın ikinci büyük şehridir. Etrafı dağlar ve palmiye ağaçları ile kaplı olan bu şehir insanları etkileyecek bir görselliğe sahiptir.
Batum, hem modern hem de nostaljik mimarisi ile ön plana çıkan turistik şehirlerden biridir. Sürekli olarak gelişme gösteren Batum çeşitli pop konserlerine de ev sahipliği yapıyor. Batum şehrine en çok ziyaretçi Türkiye, Rusya, İsrail, Ukrayna, Polonya, Azerbaycan, Litvanya ve Beyaz Rusya’dan geliyor.
Gezgin Notu: Gürcülerin çoğu merkezi ısıtmayı kullanmaz, sonbahar ve kış aylarında gündüz sıcaklığı ılık olsa da, geceleri rahat edebilmek için kalın giysilerinizi valizinize koymanızı önemle tavsiye ediyoruz.
Gezi Bülteni İçerik
Batum Gezilecek Yerler
Batum Ulaşım
Otobüsler ve minibüsler Batum ve Tiflis arasında düzenli olarak çalışır. Duraklara bağlı olarak seyahat süresi 6 ile 7 saat arasındadır. Yol boyunca manzara oldukça ilgi çekicidir. Yaklaşık her saat başı otobüs vardır. Ancak belirli bir kalkış saati yoktur, otobüs dolunca kalkar.
Batum – Kutaisi güzergahında ise sık aralıklar ile hareket eden minibüsler ulaşım için kullanılır. Batum’dan günlük düzenli aralıklarla Trabzon ve Rize’ye de otobüsler vardır.
Batum Gezilecek Yerler
Gonio-Apsaros Kalesi
Deniz kıyısında yer alan kalıntılar, muhteşem manzaralara ve ilginç mimari örneklere ev sahipliği yapıyor. Batum gezilecek yerler arasında ilk sırada yer alan bu müze kale rezervi bölgesi, 1994 yılında kurulmuştur. Bölge, Gonio-Apsaros kalesi ve çevresinden oluşmaktadır. Bu topraklardaki arkeolojik kazılar Helenistik döneme ait malzemeleri ortaya çıkarmıştır. Gonio hazinesi, günümüzde Batum Arkeoloji Müzesi’nde muhafaza edilen mücevherleriyle özellikle önemlidir.
Ajara Devlet Sanat Müzesi
Ajara Devlet Sanat Müzesi, Batum’un tarihi binalarından birinde yer almaktadır. Bu anıtsal yapı, 1949 yılında, tanınmış bir mimar olan Kakha Javakhishvili tarafından tasarlanmıştır. Zarif ve mütevazı dekoru ile dikkat çeker. Ön cephesi, ünlü heykeltıraş Tamar Abakelia’ nın rölyefleriye süslenmiştir. Müze 1998 yılında kurulmuştur. Müzede ayrıca grafik çalışmaları, heykeller ve dekoratif sanat eserleri de bulunuyor.
Batum Arkeoloji Müzesi
Batum gezilecek yerler arasında yer alan Batum Arkeoloji Müzesi, 1994 yılında kurulmuştur. Bölgenin en önemli kültür ve bilim merkezlerinden biridir. Bilimsel araştırma ve kültür-eğitim çalışmaları burada yapılmaktadır. Müze, arkeolojik kazılar sırasında bulunan zengin arkeolojik materyallerin yanı sıra farklı arkeolojik eserlere de ev sahipliği yapmaktadır. Colchis, Yunan ve Helenistik dönemine ait arkeolojik kalıntılar müzede yer almaktadır.
Nobel Kardeşler Batum Teknoloji Müzesi
Nobel Kardeşler Batum Teknoloji Müzesi, 2007 yılında kurulmuştur. Müze, bir asır önce Nobel kardeşlerin petrol endüstrisi şirketinin “Batum Ofisi” nin yerleştirildiği binada yer almaktadır. Müze, eski Batum’un ekonomik ve kültürel gelişimini tasvir eden bir dizi ilginç sergiye ev sahipliği yapıyor.
Aziz Nicolas Kilisesi
Batum gezilecek yerler dendiğinde ilk akla gelen yerlerden biri olan Aziz Nickolas Kilisesi’nin taşları Trabzon’dan getirilmiş ve temeli 1865 yılında atılmıştır. Başlangıçta Rum Kilisesi olarak kabul edilmiş, 1879’dan itibaren ise Rus Ortodoks Kilisesi olarak anılmıştır. 2012 yılında bina restore edilmiştir ve bugün şehrin ana kiliselerinden biri konumundadır.
Batum Gezilecek Yerler: Katolik Kilisesi
Batum Katolik Kutsal Ruh Kilisesi, Batum’da yaşayan Katolikler tarafından 2000 yılında inşa edilmiştir. Kilise, Kafkasya Apostolik İdaresi- Giuseppe Pasotto tarafından kutsanmıştır. Kilise, Vatikan’ın Gürcistan Büyükelçisi tarafından sık sık ziyaret edilir ve tören ayinleri yapılır. Gürcistan’da yaklaşık 50.000 Katolik yaşamaktadır.
Ermeni Kilisesi
Batum Ermeni Apostolik Kilisesi 1873’te inşa edildi. 1885’te orijinal ahşap kilise yıkıldı ve Avusturyalı mimar Manfred tarafından yerel bağışlarla yeni bir kilise inşa edildi. Kilise, Sovyet yönetimi sırasında da varlığını korumuştur. Binada onu yıkımdan kurtaran bir planetaryum açıldı. 1992 yılında Batum’daki Ermeni diasporasının isteği ile kilise eski işlevlerine kavuştu. Planetaryum, Batum Devlet Üniversitesi’ne taşınmış ve kilise yapısında ayin törenlerine yeniden başlanmıştır.
Alfabetik Kule
Mucize Parkı’nda yer alan bu kule 33 Gürcü harfle süslenmiş, 130 metre yüksekliğindeki demir bir yapıdır. DNA dizilimine benzer bir mimari yapısı vardır.
Astronomik Saat
Özel mekanizmalarla donatılmış astronomik saat, benzersiz mimariye sahip bir binanın üzerinde yer almaktadır. Klasik saatlerde olduğu üzere zamanı göstermesinin yanı sıra, saat bazı astronomik bilgileri de barındırır.
Piazza
5700 metrekare alana yayılmış olan Piazza, Batum gezilecek yerler arasında ön plana çıkan yerlerden biridir. Piazza’ nın üzerinde yer alan vitray pencereleri ve zarif bir şekilde döşenmiş mozaikleri dikkat çekiyor. Batum’a gelen ziyaretçiler Piazza meydanında çok eğlenceli vakit geçirebilirler. Aynı zamanda bu alanda kültürel etkinliklerde çok fazla yapılıyor.
Batum Botanik Bahçesi
Gürcistan, botanik bahçelerine çok önem veren bir şehircilik yapısında sahiptir. Batum Botanik Bahçesi, Karadeniz’in yanında, yüksek bir uçurumun üzerinde sakin bir nokta konumlandırılmıştır ve görsel güzelliği nefes kesicidir. Botanik Bahçesi; Kafkasya nemli subtropik bölgeleri, Doğu Asya, Yeni Zelanda, Güney Amerika, Himalayalar, Meksika, Avustralya ve Akdeniz olmak üzere dokuz floristik sektörden oluşmaktadır. Bahçe koleksiyonu, 104’ü Kafkas kökenli olmak üzere, 2.037 bitki çeşidinden oluşmaktadır.
Batum Mutfak Kültürü
Batum mutfağı; çeşitliliği, pişirme usulleri, sofra düzeni ve sunum şekilleri ile özel bir mutfaktır. Mutfakta yöresel ürün çeşitliliği oldukça fazladır. Ülke mutfağında yer alan yemeklerde balıkların yanı sıra meyve, bağcılık ve arıcılık ürünleri ile yapılmış lezzetlere rastlanmaktadır. Bölgede kayıtlı 150’ye yakın yemek çeşidi bulunmaktadır. Batum mutfağının temelinde Asya etkisi vardır.
En popüler yerel yemekler arasında yer alan Borano (tereyağında eritilmiş peynir), Chirbuli (yumurta ve ceviz ile kahvaltı) ve Sinori (lor peyniri ve hamur parçalarından oluşan bir yemek) Batum halkı tarafından çok sevilir. Acarian khachapuri, Batum’un en ünlü yemeğidir. Yöresel tatlı, börek çeşitlerinden de özellikle baklava ve shakarlama (şekerli börek) meşhurdur.
Bir Cevap Yaz