Balkanların ve Avrupa’nın önemli ülkelerinden biri olan Arnavutluk, coğrafi yapısı nedeniyle Kartalların Şehri olarak da adlandırılır. Arnavutluk gezilecek yerler bakımından kendine has kültürü ile özellikle kültür turizminin önemli rotalarından biridir. Zengin tarihe sahip olan ülkenin sahip olduğu doğal güzellikler adeta büyüleyicidir.
Seyahatsever Notu: Eğer ülkeye yaz tatili için seyahat etmeyi planlıyorsanız yaz sezonu mayıs ayı ortasından başlayıp eylül ayı sonuna kadar sürmektedir. Değişken olabilmekle birlikte özellikle temmuz sonu ve ağustos ayları başında ülkede bunaltıcı sıcaklıklar olabildiğini belirtmekte fayda var.
Sadece gezi amaçlı olarak ülkeye gidiyorsanız tavsiyemiz özellikle nisan ayı başından kasım ayı ortasına kadar ülkeye seyahat etmenizden yana olur. Bu aylarda sıcaklıktan bunalmadan veya uzun yağmurlara yakalanmadan ülkeyi gezebilirsiniz.
Gezi Bülteni İçerik
Tiran
Arnavutluk gezilecek yerler arasında olan Tiran, başkent olması nedeniyle simgesel yapılara sahiptir. Bunlardan en önemlileri İskender Bey Heykeli, Ethem Bey Camii ve Saat Kulesi’dir. Şehrin en işlek ve önemli caddesi Vatan Şehitleri caddesidir. Milli Tarih Müzesi de Tiran şehrinde yer alır. Şehir pek çok hediyelik eşya dükkanı, kafeler ve restoranlara ev sahipliği yapıyor.
Elbasan
Anadolu kasabaları ile olan benzerliğini koruyan Elbasan Osmanlı Devleti’nden kalma pek çok özelliği günümüzde de sürdürüyor. Arnavutluk topraklarına Osmanlı’nın ilk ayak bastığı yer olan Elbasan pek çok Osmanlı eserine sahiptir. Kral Camii, Nazire Camii, Namazgah, Saat Kulesi bu yapılardan sadece birkaçıdır.
İşkodra
Arnavutluk gezilecek yerler arasında önemli bir durak olan İşkodra, ülkenin en zengin şehirlerinden biridir. İşkodra özellikle Rozafa Kalesi ve bu kaleden görülen manzarası ile ünlüdür. İşkodra’da ziyaret edilebilecek diğer bir alan ise İşkodra Gölü’dür. Yürüyüş ve dinlenme alanları ile hem yerel halkın hem de gezginlerin dinlenme noktasıdır.
Durres
Tiran’a yakın olması ile özellikle yaz aylarında yerel halk tarafından yaz aylarında tatil beldesi olarak öne çıkar. Şehir aynı zamanda İtalya’ya da oldukça yakındır. Şehirde Arkeoloji Müzesi ve antik anfi tiyatro görülecek önemli alanlardan bazılarıdır.
Saranda
Arnavutluk gezilecek yerler listenizde olması gereken yerlerden biri de Saranda’dır. Saranda, Arnavutluk Rivierası olarak da bilinmektedir. Küçük bir tatil şehri olan Saranda kumsalları bölgede tatil yapmak isteyen seyahat severler için huzurlu ve güzel bir tatil alternatifidir. Diğer bir taraftan Saranda gece hayatı ile de öne çıkar. Barları ve diskoları ile gece yaşamı oldukça canlıdır.
Vlore
Vlore Arnavutluk’un liman kentidir. M.Ö 6. Yüzyılda kurulduğu düşünülen şehir Antik Yunanlılar zamanından günümüze uzanan bir tarihe sahiptir. 1912 yılında Arnavutluk Bağımsızlık Bildirgesi bu şehirde ilan edilmiştir.
Butrint Antik Kenti
1992 yılında UNESCO Dünya Mirası koruması altına alınan antik kent Yunanistan sınırına oldukça yakındır. 30 kilometrelik Milli Park içinde olan Butrint Antik Kenti Arnavutluk gezilecek yerler arasında hem medeniyetler tarihi hem de sunduğu eşsiz manzara bakımından önem taşıyor.
Gjirokaster
UNESCO koruması altında olan şehir eski taş evleri ile ünlüdür. 1417 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedildiği için oldukça fazla camiyi de şehirde görmek mümkündür.
Ülke İçi Ulaşım
Turistik bir ülke olan Arnavutluk’ta rahat bir ulaşım sistemi vardır. Ulaşım sisteminin rahat olması derken belirtmek isteriz ki Arnavutluk çok dağlık bir coğrafi yapıya sahip olduğu için dar ve kıvrımlı dağ yollarına sahip. Büyük şehirlerinin bazılarında ise trafik ışıkları bile bulunmuyor. İşte bu nedenlerden dolayı ülkede araç kiralama hizmetleri özellikle seyahat severler açısından pek popüler değildir. Bunun yerine otobüs vb. toplu taşıma araçları kullanım açısından çok fazla fayda sağlıyor. Otobüsler ile ülkenin hemen her noktasına gidebilmeniz mümkündür. Bir diğer popüler ulaşım aracı da taksilerdir. Hemen belirtelim ülkede 500 km’lik bir demiryolu ağı var ve turistler açısından da kullanımı uygundur.
Balkan mutfak kültürü ile Akdeniz mutfağı özelliklerinin bileştiği Arnavutluk mutfağında zeytin, deniz mahsulleri, buğday, sebzeler ve narenciye ürünlerinin kullanımı yaygındır. Ekmek ülke mutfağında oldukça önemlidir. Her öğünde mutlaka mısır ekmeği veya buğday ekmeği sofralarda yerini alır. Ülkede yapılan böreklerin ünü dünyaya yayılmıştır.
Fërgese
Et içermeyen bir yemektir. Meze olarak ana yemek yanında sevilen bu yemek kırmızı ve yeşil biberden yapılır. Domates ve soğan ile sunulur.
Japrak
Türk mutfağındaki sunumuna benzer olan Japrak, kıyma veya soğan ve pirinçli iç malzeme ile hazırlanır. Yaprağın içine bu malzeme doldurularak sarılır ve pişirilir. Zeytinyağlı olarak yapılırsa soğuk olarak da servis edilebilir.
Tavë Kosi
Arnavutluk mutfağının baş köşesinde yer alan bu yemek kuzu eti ile yapılır. Pirinç pilavı ve yoğurtlu sos ile ikram edilir.
Flia
Fırında uzun süre pişirilen flija olarak da adlandırılan bu börek demir saç tavalarda yapılır. Malzemeleri boza kıvamında olacak şekilde hazırlanır ve ağır ateşte pişirilir.
Bir Cevap Yaz