Başta Germiyanoğulları Beyliği olmak üzere birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Kütahya, Türk hâkimiyeti döneminde en parlak zamanını yaşamıştır. Kütahya gezilecek yerler arasında milattan önceki yıllardan kalma birçok yapıya da rastlamak mümkün olmaktadır.
Çini ve porselenin başkenti olarak bilinen Kütahya, farklı doğal güzelliklerine de ev sahipliği yapmaktadır. Osmanlı döneminde şehzadelerin önemli bir kısmının şehirde eğitim almış olması nedeniyle, tıpkı Manisa gibi şehzadeler şehri olarak da anılmaktadır.
Gezi Bülteni İçerik
- 1 Kütahya Gezilecek Yerler
- 1.1 Yeniköy Peri Bacaları
- 1.2 Dönenler Mevlevihanesi ve Camii
- 1.3 Aizanoi Antik Kenti
- 1.4 Kütahya Ulu Camii
- 1.5 Kütahya Çinili Camii
- 1.6 1000 Yıllık Kestane Ağacı
- 1.7 Altıntaş Çakırsaz Han
- 1.8 Yeşil Camii
- 1.9 Rüstem Paşa Medresesi
- 1.10 Frigya Vadisi
- 1.11 Kütahya Kent Ormanı
- 1.12 Kütahya Şehitler Anıtı ve Parkı
- 1.13 Murat Dağı Kaplıcaları
- 1.14 Anadolu Kültür Sanat ve Arkeoloji Müzesi
- 1.15 Kütahya Çini Müzesi
- 1.16 Dumlupınar Atatürk Karargâh Evi
- 1.17 Kütahya Saat Kulesi
- 1.18 Kütahya Kalesi
- 2 Kütahya’da Ne Yenir?
Kütahya Gezilecek Yerler
Yeniköy Peri Bacaları
Nevşehir’deki peri bacalarına benzer özellikler taşıyan Yeniköy Peri Bacaları, Simav ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Tamamen doğal oluşumların ortaya çıkardığı muhteşem güzelliklere sahip Yeniköy Peri Bacaları, Kütahya’ya gittiğinizde ziyaret etmeniz gereken önemli keşif noktaları arasındadır.
Dönenler Mevlevihanesi ve Camii
Yapımına 1237 yılında baştan Dönenler Mevlevihanesi ve Camii, büyük bir külliye olma özelliğini taşımaktadır. İlk olarak mescit kısmı yaptırılan külliyeye daha sonra Mevlevihane ve farklı yapılarda eklenerek günümüzdeki halini almıştır.
Mevlevi kültürünün Türkiye’deki önemli merkezleri arasında yer alan Dönenler Mevlevihanesi, il merkezinde bulunmaktadır. İç ve dış süslemeleri ile dikkat çekici tarihi bir yapı olan dönenler camii, Kütahya Ulu Camii ile yakın bir mesafede yer alır. Osmanlı’nın son dönemlerine kadar farklı tadilatlar yapılan Dönenler Mevlevihanesi ve Camii, şehrin önemli inanç ve kültür merkezlerinden biridir.
Aizanoi Antik Kenti
Milattan önceye dayanan köklü tarihi ile bölgenin bilinen en eski yerleşim yerlerinden biri olan Aizanoi Antik Kenti, özellikle yabancıların ziyaret ettiği Kütahya gezilecek yerler arasındadır.
Antik kent içerisinde dünyanın en iyi korunmuş Zeus tapınaklarından biri yer almaktadır. Aynı zamanda yaklaşık olarak 15.000 kişilik kapasitesi bulunan tiyatro ve stadyum gibi yapılarda antik kent içerisinde bulunmaktadır.
Açık hava müzesi niteliğinde olan Aizanoi Antik Kenti içerisinde çakırlar, hamamlar, suyolları, agoralar ve dünyanın ilk borsa binası gibi önemli birçok yapıda yer almaktadır. Devasa sütunları ile dikkat çeken antik kentinin içerisinde, kaya ve taşların oyularak yapıldığı muhteşem heykeller modern heykelcilik çalışmalarını kıskandıracak özellikler taşımaktadır. Özellikle Zeus tapınağı içerisinde bulunan Zeus büstü, bu kabartma ve heykellerinin başında gelmektedir.
Kütahya Ulu Camii
1381 yılında yaptırılan Kütahya Ulu Camii, Yıldırım Beyazıt camii olarak da bilinmektedir. Şehrin en büyük camilerinden biri olma özelliğine sahip tarihi yapı, Kanuni Sultan Süleyman’ın talimatı ile Mimar Sinan ustalığıyla onarımdan geçmiştir.
Ferah bir namazgâh alanına sahip olan Kütahya Ulu Camii, 2 tam ve 6 yarım olmak üzere toplam 8 kubbeye sahiptir. Aynı zamanda 64 penceresi bulunan tarihi cami, şehir merkezinde 900 metrelik uzaklıkta yürüme mesafesindedir.
Kütahya Çinili Camii
Çininin başkenti olan Kütahya’da şehrin bu özelliğine uygun olarak yaptırılan çinili camii, dünyada eşine az rastlanır tarihi yapılardan biridir. Şehir merkezinde bulunan Kütahya Çinili Camii, ressam ve neyzen olan Ahmet Yakupoğlu tarafından yaptırılmıştır.
Çininin Kütahya ile özdeşleşmesi nedeniyle, şehrin simgesi haline gelen caminin dış ve iç yüzeyleri tamamen çini ile kaplıdır. Yeşil ve mavi tonlarının hâkim olduğu çiniler ile yapılan çeşitli motifler, camiye ayrı bir güzellik katmaktadır.
1000 Yıllık Kestane Ağacı
1000 yıllık bir geçmişe sahip olduğu yapılan incelemeler sonucunda tahmin edilen kestane ağacı, ülkemizin en yaşlı kestane ağacı olarak bilinmektedir. Anıt ağaç olarak tescil edilen kestane ağacı aynı zamanda, dünyanın da en yaşlı ağaçları arasında yer almaktadır.
Altıntaş Çakırsaz Han
Adını almış olduğu ilçede bulunan Altıntaş Çakırsaz Han, Selçuklu döneminde yaptırılmış yapılardan biridir. Germiyan beyliği tarafından da kullanılan tarihi yapı, daha sonra Osmanlı devleti döneminde de hizmet vermeye devam etmiştir.
Yuvarlak kemerli kapısı ve tuğra parçalarının bulunduğu kapı saçağı ile dikkat çeken tarihi han, moloz ve tuğla taş işçiliği ile yapılmıştır. 2008 yılında yapılan geniş restorasyon çalışmalarının ardından turistik ziyaretlere açılan tarihi yapı, Kütahya’nın Altıntaş ilçesinde bulunmaktadır.
Yeşil Camii
1905 yılında Fuat Paşa tarafından yaptırılan Yeşil Camii, şehir merkezinde 500 metrelik yürüme mesafesinde yer almaktadır. Camide tek kubbe bulunur. Cami kare şeklindedir.
Caminin en önemli özelliklerinden biri kubbesinden tavana kadar kalem işlemeciliğinin benzersiz örneklerini taşımasıdır. İçerisinde geometrik şekiller ve bitkisel motifler bulunan Yeşil Camii, Kütahya gezi rehberi listenizde yer alabilecek özelliklere sahiptir.
Rüstem Paşa Medresesi
1550 yılında yaptırılan Rüstem Paşa Medresesi, Kanuni Sultan Süleyman döneminde vezirlik yapmış Rüstem Paşa tarafından yaptırılmıştır. Medresenin kitabesi Kütahya arkeolojik müzesinde sergilenmekte olup, orijinal yapısını kısmen korumaktadır. Medrese şehir merkezinden 300 metrelik yürüme mesafesinde yer almaktadır.
Frigya Vadisi
Oldukça geniş bir alanı kapsayan Frigya Vadisi, şehir merkezinden 7 kilometre uzaklıkta başlamakta olup, 54 kilometre uzaklığa kadar devam etmektedir. Frigyalılar zamanında yumuşak kayaların oyularak yerleşim yeri olarak kullanıldığı Frigya Vadisi içerisinde, Bizans döneminde yine kayalar oyularak inşa edilen kilise gibi farklı yapılar da bulunmaktadır.
Vadi içerisinde bulunan doğal oluşumla meydana gelmiş mağaralar da vadiye ayrı bir güzellik katmaktadır. Hem doğal bir güzellik olması hem de tarihi yapıların bulunması nedeniyle, Frigya Vadisi Kütahya gezilecek yerler arasında yer verilmesi gereken önemli bir keşif noktasıdır.
Kütahya Kent Ormanı
Kütahya gezi rehberi listenizde yer alan tarihi ve doğal alanları gezerken, kısa bir mola vererek doğa ile kucaklaşmak istiyorsanız Kütahya Kent Ormanı bunun için fazlasıyla ideal yerlerden biridir.
Şehir merkezinde sadece birkaç kilometrelik uzaklıkta bulunan kent ormanı piknik yapmak için, bölge halkının ilkbahar ve yaz aylarında önemli tercihlerinden biridir.
Kütahya Şehitler Anıtı ve Parkı
Şehir merkezinde bulunan Kütahya Şehitler Parkı ve parkın içerisinde bulunan 15 metre yüksekliğindeki Şehitler Anıtı, Kütahya’da ziyaret edebileceğiniz yerlerden biridir.
Yemyeşil alanları ile ziyaretçilerine huzur veren Şehitler Parkı, gezi esnasında oluşan yorgunluğunuzu üzerinizden atmanız için tercihiniz olabilir. Park içerisinde ise simge haline gelmiş Şehitler Anıtı’nın önünde fotoğraf çektirerek, bir anı olarak saklayabilirsiniz.
Murat Dağı Kaplıcaları
Kütahya’da birçok kaplıca bulunmasına rağmen, Murat Dağı Kaplıcaları şehrin en fazla ilgi gören termal kaynakları arasında yer alır. Kadın hastalıkları, romatizma, kas ve sinir hastalıkları gibi farklı birçok soruna faydalı olan suyu nedeni ile Kütahya gezilecek yerler arasında yer alan kaplıcalar, Gediz ilçesi sınırlarında bulunmaktadır.
Anadolu Kültür Sanat ve Arkeoloji Müzesi
2005 yılında açılan Anadolu Kültür Sanat ve Arkeoloji Müzesi, özellikle kültür ve sanata yönelik arkeolojik eserlerin sergilendiği sergi alanlarına sahiptir il merkezinde yürüme mesafesinde bulunan müze, eski bir uçak hangarının düzenlenmesi sonucu meydana gelmiştir.
Kütahya Çini Müzesi
Kütahya ile özdeşleşen çini sanatının geçmişinde kullanılan araç ve gereçlerin sergilendiği Kütahya Çini Müzesi, bina olarak da tarihi bir özelliğe sahiptir. Şu an çini müzesi olarak kullanılan yapı, 1411 yılında Yakup Çelebi tarafından yaptırılan külliyenin imaret bölümünde hizmet vermektedir.
İmaret bölümünün 1999 yılında müzeye çevrilmesi ile oluşturulan Kütahya Çini Müzesi içerisinde, Yakup Bey’in çini süslemeli sandukası da yer almaktadır. Müze içerisinde çiniden yapılmış birçok araç gereç ve süslemelerin yanı sıra, 1766 yılında yapılan fincancı ustaları arasındaki tarihin ilk toplu iş sözleşmesi metinleri de ece yer almaktadır.
Dumlupınar Atatürk Karargâh Evi
Kurtuluş savaşı sırasında Atatürk’ün Kütahya’ya geldiğinde konaklayıp karargâh olarak kullandığı ev, 30 ağustos 2003 yılında restore edilerek turistik ziyaretlere açılmıştır.
Kütahya Saat Kulesi
Osmanlı’nın Kütahya valisi Fuat Paşa tarafından yaptırılan saat kulesi, daire bir plan üzerine iki katlı olarak inşa edilmiş olup şehir merkezinde yer almaktadır. Kule orijinal yapısını önemli ölçüde korumuş olsa da 1954 yılında, küçük bir onarımdan geçmiştir.
Kütahya Kalesi
Kalenin 5. Yüzyıl’da Bizanslılar tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Germiyanoğulları ve Osmanlı döneminde farklı tadilat çalışmalarının yapıldığı Kütahya Kalesi, önemli ölçüde orijinal yapısını koruyarak günümüze kadar gelmiştir.
Evliya Çelebi Seyahatname kitabında kalenin 72 burca sahip olduğunu ve içerisinde iki mescidin bulunduğunu yazmıştır. Tarihi özellikleri ile Kütahya gezilecek yerler arasında yer alan kale, şehir merkezine yakın bir konumda yer alır.
Kütahya’da Ne Yenir?
Farklı lezzetlerin birbiriyle yarıştığı Kütahya mutfağı, zengin kültürü ile öne çıkmaktadır. Kütahya’ya özgü en fazla ilgi gören yiyecekler arasında, kızılcık tarhanası ve küp kebabı yer almaktadır.
Aynı zamanda; Kütahya sini mantısı, mantı benzeri özellikleri ile cimcik, tosunum böreği, haşhaşlı gözleme, sütlü incir tatlısı ve Kütahya usulü güveç gibi farklı lezzetleri, Kütahya seyahatiniz boyunca tadabilirsiniz.
Bir Cevap Yaz