Kırklareli gezilecek yerler nereleridir? sorusunun yanıtlarını fazlasıyla bulacağınız yazımıza öncelikle Kırklareli ili hakkındaki ön bilgiler ile başlayalım. Marmara Bölgesi’nde Bulgaristan ile sınır komşusu olan Kırklareli kenti, hem kültürel özellikleri hem de doğal güzellikleri ile yerli ve yabancı birçok turistin destinasyonu olmaktadır.
Kuruluş tarihi çok eski dönemlere dayanan Kırklareli pek çok medeniyetin izlerini taşıyan bir Trakya şehridir. Doğusunda Karadeniz, batıda Edirne, kuzeyde Bulgaristan sınırı ve güneyde Tekirdağ ile çevrelenmiş, 361 bin nüfuslu bir kıyı kentidir.
Kırklareli Gezilecek Yerler Nereleridir?
Babaeski Köprüsü
Babaeski çıkışında yer alan tarihi Babaeski Köprüsü, Osmanlı Devleti padişahlarından IV. Murat döneminden günümüze dek ayakta kalabilmiş en güzel yapılardan biri olma özelliğindedir. 1633 yılında inşa edilen Babaeski Köprüsü, Anadolu’dan Rumeli’ye açılan bir kapı olması nedeniyle dönemin en değerli köprülerinden biri olmuştur.
Kırklareli Atatürk Evi
Şehrin hayırsever halkının desteği ve şehir belediyesi katkısı ile yapılan Kırklareli Atatürk Evi, 17 Ocak 2018 tarihinde ziyarete açılmıştır. Atatürk Evi, taşıdığı manevi değeri yanında Ata’nın Selanik şehrindeki evinin de mimari açıdan birebir aynısı olması ile de dikkat çekiyor.
Kırklareli halkının destekleri ile yapımı yaklaşık olarak 1,5 yıl içinde tamamlanan Kırklareli Atatürk Evi’nin düzenlenmesi en ince ayrıntısına kadar özenle düşünülerek yapılmıştır. Bu değerli yapı hem Kırklareli’nin Ata’ya saygı, vefa ve sevgisini yansıtmakta hem de kent kültür ve tarihine de katkıda bulunmaktadır.
Dupnisa Mağarası
Kırklareli gezilecek yerler listenizde mutlaka eklemeniz gereken yerlerden biri olan Dupnisa Mağarası, Türkiye’nin en fazla ziyaret edilen ve önemi yüksek olan turizm adreslerinden biridir. 3200 metre uzunluğunda olan mağara, Trakya’da bulunan birçok mağara arasında ziyarete açılmış olan tek mağara olmaktadır.
Büyüleyici bir güzelliğe sahip olan Dupnisa Mağarası’nın üç ayrı girişi olup, iki kattan meydana gelmektedir. Mağarayı özel kılan, içerisinde 11 farklı türden oluşan 60 bin yarasa ve 184 mağara omurgasızının bulunmasıdır. Yarasaların sayıca çok fazla olması nedeniyle alt katta yer alan sulu mağaraya ziyaretler kısıtlı dönmelerde gerçekleşmektedir.
Aya Nikola Manastırı
Bizanslılar döneminde yapılmış olan Aya Nikola Manastırı dünyanın en eski taş oyma şeklinde inşa edilmiş manastırlarından biri olma özelliğine sahiptir. Kırklareli’ne bağlı Vize ilçesi Kıyıköy beldesine sadece 700 metre uzaklıktadır. Gezginler tarafından mutlaka görülmesi gereken Aya Nikola Manastırı 6. yüzyıla ait bir eserdir ve her yıl yüzlerce turisti ağırlamaktadır.
Kırklareli Kültür ve Sanat Evi
Cumhuriyet sonrası dönemde görülen Kırklareli şehrindeki yaşama ait geleneklerin ve yaşam tarzının yansıtıldığı canlandırmalardan oluşan bir müzedir. Kırklareli kültür ve Sanat Evi üç katlı bir bina içinde olup, her kat ayrı bir durumu canlandırmaktadır. Giriş katında çeşitli meslek erbapları, birinci katta Trakya düğünlerini canlandıran ögeler ve son katta günlük yaşama ait kareler gerçekçi bir biçimde canlandırılmıştır.
Ali Rıza Efendi Kültür Evi
Mustafa Kemal Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’ye ithafen bu ismi almış olan kültür evi. Trakya’nın çok kültürlü yaşamına açılan bir pencere gibidir. Ortaya çıkışında Yunanistan, Bulgaristan ve Karadağ’ın da çeşitli katkılarda bulunduğu ve bu balkan ülkelerine özgü eşyaların sergilendiği Ali Rıza Efendi Kültür Evi birçok yerli ve Balkanlardan gelen turistlerin destinasyonu olmaktadır. Her ülke için ayrı olarak düzenlenmiş olan odalarda o ülkenin milli değerlerini ifade eden eşyalar yer almaktadır.
İğneada Plajı
Bulgaristan ile sınır bölgesinde bulunan İğneada, Kırklareli ilinin Demirköy ilçesine 25 km uzaklıkta olan plajdır. Kırklareli gezisi sırasında sahil ve denizi özleyen turistlerin rotasındaki ilk adres olan İğneliada Plajı, 10 km uzunluğunda kumsalı ile mutlaka görülmesi gereken berrak denizli bir plajdır.
Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü
Sokullu Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış olan ve kendisiyle aynı adı taşıyan köprü, dönemin usta mimarı Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Lüleburgaz deresi üzerinde bulunan Sokullu Mehmet paşa Köprüsü 6 metre genişliğinde ve 84 metre uzunluğundadır. Mimarisindeki ve işçiliğindeki sağlamlıktan dolayı günümüze kadar gelmiş olan eserlerden biridir Kırklareli’ye gidildiğinde görülmeye değer yerlerdendir.
Cehennem Şelaleleri
Doğasever gezginlerin sık sık ziyaret ettiği noktalardan biri olan Cehennem Şelaleleri, Kırklareli’nin Vize ilçesinde yer almaktadır. Muhteşem bir doğal güzellik olan şelalelerin olduğu bölge kamp kurmayı sevenler için ideal bir konaklama yeri olmaktadır.
Koyunbaba Köyü
Elbette çok küçük bir köy neden bu yazıya dahil ettin diyecekler olacaktır. Söyleyeyim efenim ben buralıyım. Annem Dalaman’lardandır.
Koyunbaba, Kırklareli ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür. Köyün eski adı 1877 yılı kayıtlarında Koyunçayır, 1909 yılı kayıtlarında ise Koyungâvur olarak geçmektedir. Köy, Kırklareli il merkezine 13 km uzaklıktadır.
Kırklareli’nde Ne Yemeli, Ne İçmeli?
Balkan yemek kültürünün hakim olduğu Kırklareli çok renkli ve farklı lezzetlerin tadılabildiği nadir şehirlerdendir. Kırklareli gezisi sırasında mutlaka tatmanız gereken yemek ve tatlıları sizin için derledik.
Ciğer yahni
Ciğer tava
Kuzu kapama
Bıldırcın
Kalle
Bakla çorbası
Süt çorbası
Höşmerim
Tavşan tandır
Hayrabolu tatlısı
Tavşanlı papaz yahnisi
Kaymaçina
Ördek ve üveyik kağıt kebabı
Tavşan köftesi
Hurma tatlısı
Tavşanlı tarhana bulamacı
Höşmel
Soğan aşı
Manca
Umaç
Bir Cevap Yaz