Her yıl Henley & Partners tarafından New World Wealth ile birlikte yayınlanan “2024 Dünyanın En Zengin Şehirleri Raporu”na göre, New York City zirvedeki yerini koruyor. Şehirdeki 1 milyon ABD doları veya daha fazla likit yatırım yapılabilir servete sahip milyonerlerin sayısı göz önüne alındığında, ABD, 11 şehirle listenin en üst sırasında yer alıyor. New York City’deki yerleşik milyonerlerin toplam serveti şu anda 3 trilyon ABD dolarını aşıyor ve bu rakam, birçok büyük G20 ülkesinde toplam servetten daha yüksek bir seviyede bulunuyor. New York’ta yaşayanların arasında şaşırtıcı bir şekilde 349.500 milyoner, 744 santi-milyoner (100 milyon ABD dolarının üzerinde yatırım yapılabilir servete sahip) ve 60 milyarder bulunuyor.
San Francisco’nun Kuzey Kaliforniya Körfez Bölgesi, Silikon Vadisi’ni içererek ikinci sırada yer alıyor. Körfez Bölgesi, son on yılda milyoner nüfusunu %82 oranında artırarak dünyanın en yüksek servet büyüme oranlarından birine sahip. Şu anda 305.700 milyoner, 675 santi-milyoner ve 68 milyarder bu bölgede yaşıyor.
Tokyo, on yıl önce dünyanın en zengin şehri olarak öne çıkarken, son on yılda yerleşik yüksek net değerli bireylerin (%5’lik bir düşüşle) sayısında azalma yaşayarak 298.300 milyonerle üçüncü sıraya geriledi. Bununla birlikte, Singapur son on yılda milyonerlerde %64’lük etkileyici bir artışla küresel sıralamada iki sıra yükselerek dördüncü sıraya yükseldi. Singapur, yakında Asya’nın en zengin şehri olmaya aday gösteriliyor. Şehir, şu anda 244.800 yerleşik milyoner, 336 santi-milyoner ve 30 milyardere ev sahipliği yapıyor.
Londra uzun yıllardır dünyanın en zengin şehri olmasına rağmen, son on yılda %10’luk bir düşüş yaşayarak sıralamada beşinci sıraya geriledi. Los Angeles ise 212.100 milyoner, 496 santi-milyoner ve 43 milyardere ev sahipliği yaparak iki sıra yükselerek altıncı sıraya yerleşti.
Henley & Partners CEO’su Dr. Juerg Steffen, finansal piyasaların güçlü performansının dünyanın en zengin şehirlerindeki büyümeyi sağlayan önemli bir faktör olduğunu belirtiyor. Ancak, yeni fırsatlar ortaya çıksa da, eski risklerin devam ettiğini vurguluyor.
Çin, en son “En Zengin 50 Şehir” sıralamasında dikkate değer bir varlık gösteriyor. Pekin, milyoner nüfusunda %90’lık bir büyümeyle ilk kez ilk 10’a giriyor. Hong Kong ise sıralamada dört sıra düşerek dokuzuncu sıraya gerilemesine rağmen, Şanghay, Shenzhen, Guangzhou ve Hangzhou gibi şehirlerde milyoner nüfusunda önemli artışlar yaşanıyor.
Afrika veya Güney Amerika şehirleri, Dünyanın En Zengin 50 Şehri listesine girmese de, rapor, gelecekte önde gelen küresel servet merkezlerine katılabilecek birkaç yükselen yıldızı belirliyor. Nairobi’de 4.400 milyoner bulunuyor ve Cape Town’da milyonerlerde %20’lik bir artış yaşanıyor.
Dünyanın en pahalı şehirleri arasında, Monako öne çıkıyor. Akdeniz prensliği, süper zenginler için tartışmasız bir şekilde dünyanın en güvenli limanı olarak kabul ediliyor. Şehrin kişi başına düşen serveti, herhangi bir şehirdeki en yüksek oranlardan birini temsil ediyor. Aynı zamanda Monako, m2 başına 35.000 USD’yi aşan daire fiyatları ile Dünyanın En Pahalı Şehirleri listesinde ilk sıralarda yer alıyor.
Henley & Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel, dünyanın en zengin 10 şehrinin çoğunun, yatırım göçü programlarına ev sahipliği yapan ülkelerde bulunduğunu belirtiyor. Bu programlar aracılığıyla, uluslararası servet merkezlerinde yaşamak, çalışmak, eğitim almak ve yatırım yapmak mümkün hale geliyor. Uluslararası zenginlik ve miras planlamasının önemli bir parçası olarak, insanlar kendilerini, ailelerini veya işlerini daha elverişli bir şehre taşıma veya dünya çapında farklı şehirler arasında seçim yapma olanağına sahip oluyorlar.