Ege’nin incisi efeler diyarı Aydın, gezilecek yerler açısından zengin doğal ve kültürel güzelliklere sahiptir. Denizi, kumsalları, doğal güzellikleri ve tarihi yapıları ile bir gezgin için en iyi noktalardan biri olan şehirde, özellikle Marmaris ve Kuşadası gibi ilçeler bir hayli popülerdir.
Gezi Bülteni İçerik
- 1 Aydın Gezilecek Yerler Listesi
- 1.1 Bafa Gölü
- 1.2 Ramazan Paşa Camii
- 1.3 Bey Camii
- 1.4 Ahmet Şemsi Paşa Camii
- 1.5 Ahmet Gazi Camii
- 1.6 Koçarlı Cihanzade Mustafa Camii
- 1.7 Adaland
- 1.8 Paşa Yaylası
- 1.9 Çine Vadisi
- 1.10 Culin Mağarası
- 1.11 Sırtlanini Mağarası
- 1.12 Kavaklıburun Koyu
- 1.13 Cennet Koyu
- 1.14 Altınkum Plajı
- 1.15 Aydın Arkeoloji Müzesi
- 1.16 Güvercinada Kalesi
- 1.17 Arapapıştı Kanyonu
- 1.18 Antik Kentler
- 1.19 Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı
- 1.20 Ziyaret Bilgileri:
- 2 Zeus Mağarası
Aydın Gezilecek Yerler Listesi
Tüm güzelliklere listemizde yer verememiş olsak da Aydın’da gezilecek yerler arasında, aşağıdaki keşif noktalarını değerlendirebilirsiniz.
Bafa Gölü
Muğla ile Aydın illeri sınırında kesişme noktasında bulunan Bafa Gölü, Ege Bölgesi’ndeki en büyük göldür. Tabiat parkı olma niteliği taşıyan Bafa Gölü etrafında bulunan zeytin ağaçlarının, 1000 yıllık oldukları tahmin edilmektedir. Ayrıca gölün 200 metre uzaklığında bulunan Herakleia Antik Kenti, bölgenin doğal güzelliği ile birlikte tarihi yönleri ile de dikkat çekmektedir.
Ramazan Paşa Camii
Aydın çarşısı içerisinde bulunan Ramazan Paşa Camii, adını almış olduğu Ramazan Paşa’nın talimatı ile 1595 yılında yaptırılmıştır. İnşa edildiği dönemde bölgenin en büyük camilerinden biri olan tarihi Ramazan Paşa Camii, yaşanan deprem sonucu önemli ölçüde tahribat görmüştür. Bunun üzerine Sökeli Halil Paşa talimatı ile 1899 yılında aslına uygun bir şekilde tekrardan yaptırılmıştır.
Bey Camii
1683 olarak tarihlendirilen Bey Camii, Süleyman Bey’in talimatı ile yaptırılmıştır. Tıpkı Ramazan Paşa Camii gibi yaşanan deprem sonucu büyük hasar görmüştür. Cami aynı zamanda savaş esnasında Yunanlılar tarafından da ciddi tahribatlara uğratılmıştır. Depremle birlikte kullanılamaz hale gelen caminin, 1954 yılında geniş çaplı bir restorasyon çalışmasından geçtiği bilgisi bulunmaktadır.
Ahmet Şemsi Paşa Camii
Minaresinin bir kısmının kırmızı tuğladan yapılması sebebiyle Kırmızı Minareli Camii olarak da bilinen Ahmet Şemsi Paşa Camii, tek kubbeli ve minarelidir. Ahmet Şemsi Paşa talimat vererek, camiyi 1659 yılında yaptırmıştır.
Ahmet Gazi Camii
Tarihin derinliklerine yolculuk yapmak istiyorsanız, Aydın’da gezilecek yerler listenize tarihi Ahmet Gazi Camisini ekleyebilirsiniz. Mimari özellikleri ile bir hayli dikkat çeken tarihi caminin, kim tarafından yapıldığına dair herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. 1308 yılında yaptırılan tarihi caminin, Aydın’ın en eski camileri arasında olduğu bilinmektedir.
Koçarlı Cihanzade Mustafa Camii
Yapım yılına dair net bir bilgi bulunmayan Koçarlı Cihanzade Mustafa Camii, mihrabında bulunan Mekke’nin panoramik tasviri ile hayranlık uyandırmaktadır. Caminin mihrap ve minber gibi alanlarındaki farklı iç süslemeleri, görenleri kendine hayran bırakacak düzeyde gelişmiştir. Tarihi caminin 17. Yüzyıl içerisinde yaptırıldığına dair tahminler bulunmaktadır.
Adaland
Günübirlik eğlencelere merakınız bulunuyorsa, Aydın gezi rehberi listenizde aqua parklar ayrı bir yer tutacaktır. Bunlar arasında Adaland, Kuşadası ilçesinde içerisinde birçok eğlenceli etkinlik yapabileceğiniz parklardan biridir.
Rafting, kaydırak, yunuslarla birlikte yüzme, korsan gemisi, yüzen oyuncaklar, masaj salonları, jakuzi ve su kaydırakları gibi birçok eğlenceye yönelik unsur park içerisinde yer almaktadır. Kuştur yolu caddesi üzerinde bulunan Adaland, havanın elverişli olduğu her gün ziyarete açıktır.
Paşa Yaylası
Şehrin gürültüsünden uzaklaşarak biraz ruhunuzu dinlendirmek istiyorsanız, Aydın merkezden 25 kilometrelik uzaklıktaki yaylayı ziyaret edebilirsiniz. Cevizli Dağı’nda bulunan yayla üzerinde ardıç, karaçam ve kızılçam ağaçlarının bulunduğu geniş bir ormanlık alan yer almaktadır. Yaylada aynı zamanda belediye tarafından işletilen otel ve yeme içme alanları da bulunmaktadır.
Çine Vadisi
Şehir merkezinden 40 kilometrelik uzaklıktaki Çine Vadisi, mitolojik hikayelere konu olması ile de bilinmektedir. Doğal güzelliklere meraklı olanların Aydın gezilecek yerler listelerinde bulunan bu doğa harikası, Çine ilçesi sınırlarında bulunuyor. Doğa yürüyüşleri için son derece elverişli alanlara sahip olan vadi içerisinde, yine aynı isimle anılan Çine çayı akmaktadır.
Mitolojik hikayelerde tanrıça Athena’nın, bu çay etrafında gezinirken suya kendisinin yansıdığını görünce korkarak çayın içerisine atladığı hikayeleri bulunmaktadır.
Culin Mağarası
250 metreyi bulan derinliğe sahip Culin Mağarası, Didim ilçesinde yer bulmaktadır. Geniş bir ağız açıklığına sahip olan mağara içerisinde özellik dikitler muhteşem bir görsel şölen sunuyor. Yer yer sarkıtların da bulunduğu culin mağarası, tarih boyunca insanların duvarlara işlemiş olduğu süslemeler ile de bir hayli dikkat çekmektedir.
Sırtlanini Mağarası
Aydın’da bulunan mağaralar arasında en fazla ilgi göreni, Sırtlanini Mağarasıdır. Mağaraya girmek için öncelikle 4 metre kadar sürünmek gerekmektedir. 450 metre derinliğe sahip olan Sırtlanini Mağarasının en derin bölgesi, 40 metreyi bulmaktadır. Mağara içerisinde bulunan seramik parçalar, geçmişte önemli bir yaşam merkezi olarak kullanıldığını işaret etmektedir.
Kavaklıburun Koyu
Kalamaki koyu olarak da bilinen Kavaklıburun Koyu, yeşil ve bakir doğası ile mutlaka Aydın’da gezilecek yerler listenizde yer almalı! Doğa yürüyüşleri, piknik ve kampçılık için elverişli yapıya sahip olan koyun çevresi, hava şartlarının iyi olduğu günlerde kalabalık bir görüntü sunmaktadır.
Cennet Koyu
Mavi ve yeşili bir arada ziyaretçilerine sunarak adına yakışır bir görüntü sunan Cennet Koyu, Didim ilçesi sınırlarında yer alıyor. Doğanın cömertliğini denizin mavisi ve yeşilin farklı tonları ile ziyaretçilerinden sakınmayan cennet koyu, ilçe merkezine yakın olması sebebiyle yoğun ziyaret almaktadır.
Altınkum Plajı
Didim ilçesinin en popüler plajlarının başında gelen Altınkum Plajı, Aydın’da denize girilebilecek yerler arasında önemli bir tercih sebebidir. Mavi bayrak ödüllü plaj, aynı zamanda Türkiye’nin de en önemli plajlarından biridir.
Uzun bir kumsala ve altın renkli kumlara sahip olan plajın etrafında, günübirlik ihtiyaçlarınıza cevap verebilecek birçok tesis bulunmaktadır. Didim ilçesi Yalı Caddesi’nde bulunan plajın ilçe merkezine yakın olması, yaz aylarında aşırı turist yoğunluğuna neden olmaktadır.
Aydın Arkeoloji Müzesi
1973 yılında kurulan Aydın arkeoloji müzesi içerisinde, günümüze kadar şehir genelinde çıkarılan birçok arkeolojik eser sergilenmektedir. Müze bahçesinde devasa heykeller ve lahitler ile birlikte, sergi salonlarında altın sikkeler ve geçmişte kullanılan el araç gereçleri bulunmaktadır. Küçük heykellerin de yer aldığı sergi salonlarında, Aydın ve çevresinin tarihine yolculuk yaparak binlerce eseri bir arada görebilirsiniz.
Güvercinada Kalesi
Denizden gelen saldırılardan korunmak için Barbaros Hayrettin Paşa’nın emri ile yaptırılan Güvercinada Kalesi, tarihi ve mistik dokusuyla bölgeye ayrı bir güzellik katmaktadır. Kuşadası ilçesinde bulunan tarihi kale, aynı zamanda Evliya Çelebi’nin Seyahatname isimli kitabında da yer almaktadır. O dönem mora isyanından gelebilecek zararları önlemek için yaptırılan tarihi kale, günümüze kadar birkaç kez önemli tadilatlardan geçerek şimdiki halini almıştır.