«

Doğu Anadolu Bölgesi’nin önemli illerinden bir olan Ağrı, sahip olduğu kültürel mirasları ile dikkat çekiyor. Doğal güzellikler açısından da zengin olan Ağrı, her yıl hem yerli hem de yabancı turistlerin kültürel gezi listelerinde yer alıyor. Ağrı Gezilecek Yerler rehber yazımızla bu güzel şehrin en sık ziyaret edilen gezi duraklarını listeledik.

Ağrı Gezilecek Yerler Hakkında Öneriler

İshak Paşa Sarayı

Ağrı’ya bir seyahat planlamışsanız bir bey kalesi olarak tanımlanan İshak Paşa Sarayı’nı gezilecek yerler listenize eklemenizi öneriyoruz. İshak Paşa Külliyesi olarak da bilinen bu tarihi yapı, 116 odaya sahiptir. Doğubayazıt’a yaklaşık olarak 5 km mesafede olan yapı, Ağrı Dağı’na da olukça yakın bir konumda yer alıyor. Cami, surlar, türbeler harem salonları gibi bölümlere sahip olan saray 1784 yılında yapılmıştır.

18. yüzyıl Osmanlı tarzını tüm heybeti ve muhteşemliği ile görebileceğiniz saray yüksek bir tepe üzerine konumlandırılmıştır. Yapının girişinde yer alan kitabede ise saray tarihçesi ile ilgili bilgiler yer almaktadır. Lale Devri’nin son yapılarından biri olması İshak Paşa Sarayı’na ayrı bir önem kazandırmaktadır. Günbatımında saraydan müthiş Ağrı dağı manzarasını seyredebilirsiniz.

Doğubeyazıt Kalesi

Belleburç adı verilen yerde kurulan kale, Doğubeyazıt’ın yaklaşık olarak 5 km doğusuna yer almaktadır. Kale üzerinde bulunan kalıntılar Urartu dönemini işaret ettiği için antik kent özelliğine de sahiptir. Urartu Kalesi olarak da adlandırılmaktadır. Günümüze ulaşan kalıntıları harabe olarak değerlendirilse de, kalenin içerisinde Antik Çağ’dan kalan kalıntılar yer almaktadır.

Nuh’un Tepesi / Nuh’un Gemisi

Telçeker ve Üzengili köyleri arasında doğal bir anıt olan Nuh’un Gemisi, gemi şeklinde bir siluettir. Türkiye-İran transit yoluna yaklaşık olarak 3.5 km mesafede yer alan anıt Cudi Dağı’nda yer almaktadır. Doğal sit alanı ve açık hava müzesi olarak korunan alan koruma altındadır.

Meteor Çukuru

Gürbulak Sınır Kapısı ve Sarıçavuş Köyü arasında yer alan Meteor Çukuru, 1982 yılında düşen bir göktaşı tarafından oluşturulmuştur. Dünyanın 2. En büyük göktaşı çukuru olması ile ünlenen alan eşi bulunmaz görsel özellikleri nedeniyle Ağrı gezilecek yerler arasında yer alıyor.

Hamur Kümbeti

İbrahim Paşa Kümbeti olarak da adlandırılan yapı, Ağrı ile simgeleşmiştir. Kim tarafından yapıldığı girişinde bulunan kitabenin zarar görmüş olması nedeniyle bilinmeyen yapının yapılış tarihi de bu nedenle bilinmemektedir.

Kümbet, uzaktan bakıldığında bir sandukaya benzemekte olup, klasik Türk-İslam türbeleri ile kıyaslandığında oldukça farklı yapıda olması ile dikkat çekiyor.

Diyadin Kaplıcaları

Diyadin ilçe merkezine yaklaşık olarak 5 km mesafede yer alan kaplıcalar, Türkiye sağlık ve termal turizmine katkı sağlıyor. Günübirlik olarak kaplıcalara gidebileceğiniz gibi bölgede bulunan tesislerde uzun süreli konaklama da yapabiliyorsunuz.

Kayak Merkezleri

Termal turizme katkı Sağlayan Ağrı, kayak turizmi ve kış sporlarında da büyük öneme sahiptir. Eleşkirt Güneykaya Kayak Merkezi ve Küpkıran Kayak Merkezi tesis kaliteleri ve pist kaliteleri açısından yerli ve yabancı kayak sporu ve kış sporları ilgilenenler tarafından tercih ediliyor.

Balık Gölü

Türkiye’deki en yüksek göllerden biri olan Balık Gölü, Ağrı gezilecek yerler tavsiyelerimiz arasında yer alıyor. Gölün suyu içilebilir olarak tescilli olduğundan çevre köylerin içme suyu ihtiyacını da karşılamaktadır. Bu göle Balıklı Göl denmesinin sebebi gölde yetişen kırmızı benekli tür alabalıklarıdır.

Keşişin Bahçesi

Ağrı gezilecek yerler arasında özellikle tavsiye edeceğimiz yer Keşisin Bahçesi olarak adlandırılıyor. Eski Doğubeyazıt bölgesinin yakınında yer alan Keşişin Bahçesi, Kerem ile Aslı hikayesinin çıkış noktası olarak kabul ediliyor. Dillere destan bir aşkın doğuşunun yeri olarak kabul edilen bölge, çölde yer alan vaha görünümü ile dikkat çekiyor.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *