ISO 14001 Nedir? Nasıl Alınır? Ne İşe Yarar?

«

ISO 14001:2015, çevre yönetim sistemleri için uluslararası bir standarttır. Bu standart, bir organizasyonun çevresel performansını iyileştirmesine ve çevresel etkilerini azaltmasına yardımcı olmak için belirli gereksinimleri belirler.

ISO 14001: 2015 çevre yönetim sistemi kurulması, uygulanması, sürdürülmesi ve sürekli iyileştirilmesi için bir çerçeve sunar. Doğru olan ise önce burada kastedilen çerçevenin ne olduğunun anlaşılmasıdır.

ISO 14001 Nasıl Alınır?

Adldestek.com eğitim ve doküman web sitesinde ISO 14001 dokümanlarına erişiyor olsanız bile eğitim almadan bu sürecin yarın kalacağı ancak ISO 14001 sertifikası almak için organizasyonlar genellikle aşağıdaki adımları takip etmeniz gerektiği gibi detaylı bilgiler paylaşılmış durumdadır.

Dokümantasyon mantığının kavranması eğitim öncesinde en çok karşılaşılan zorluklar arasında belkide ilk sırayı almaktadır diyebiliriz.

Hazırlık ve Farkındalık: Organizasyon, çevresel yönetim sistemine uyumlu olup olmadığını değerlendirir ve ISO 14001 gereksinimlerini anlamak için bir farkındalık süreci başlatır.

Eğitim: Organizasyon çalışanları, ISO 14001 gereksinimleri hakkında eğitim alır. Bu eğitim, çevresel politikalar, hedefler ve süreçlerle ilgili bilgi içerir.

Belirleme ve Değerlendirme: Organizasyon, çevresel etkilerini belirler ve bu etkilerin yönetimi için planlar oluşturur.

Kanıt Dokümanları: Çevresel politikalar, hedefler, prosedürler ve diğer önemli bilgiler belgelenir. ISO 14001 baş denetçisi ilgili belgelendirme denetiminde muhakkak sizden bu kayıt ve kanıtları uygulanmış halleriyşe birlikte incelemek üzere talep edecektir.

Uygulama: ISO 14001 gereksinimleri uygulanır ve organizasyonun çevresel performansını iyileştirmek için süreçler başlatılır.

Denetim: İç denetimler gerçekleştirilir ve çevresel yönetim sisteminin etkinliği değerlendirilir.

Yönetim Gözden Geçirmesi: Üst yönetim, çevresel yönetim sisteminin etkinliğini değerlendirmek için periyodik gözden geçirmeler yapar. Esasında üst yönetimin en büyük rolü tüm organizasyonda bu sisteminin işleyişi için izin ve yetki vermesidir. Sonucunda hesap verecek olanın yine aynı üst yönetim modeli ve çalışanları olduğu unutulmamalıdır.

Sertifikasyon Başvurusu: Bir belgelendirme kuruluşuna başvurularak bağımsız bir değerlendirme süreci başlatılır. Tam bağımsızlık bir belgelendirme kuruluşundan denetim talebi ve bir danışmanlık firmasından eğitim talebi ile gerçeklik kazanmaktadır.

Belgelendirme Denetimi: Belgelendirme kuruluşu, organizasyonu denetler ve ISO 14001 uygunluğunu değerlendirir.

Sertifika Verilmesi: Organizasyon, başarıyla tamamlanan denetimlerin ardından ISO 14001 sertifikası alır.

ISO 14001 Ne İşe Yarar?

Her şeyin ötesinde eğer söz konusu ISO 14001:2015 çevre yönetim sisteminin uygulanması ve standartın şartlarının sağlanması ise bunun yaşadığımız dünya (çevre) ile ilgili olduğunun unutulmaması gerekmektedir.

Çevresel Performansın İyileştirilmesi: ISO 14001, organizasyonların çevresel etkilerini belirlemelerine ve azaltmalarına yardımcı olarak çevresel performanslarını iyileştirmelerini sağlar.

Yasal Uyum: Standart, çevresel yasal düzenlemelere uyum sağlamak ve çevresel riskleri azaltmak için organizasyonlara rehberlik eder. Yasaların bulunduğunuz bölgeye göre öncelikli taleplerde bulunan taraflar olduğunu göz ardı etmemelisiniz.

Sürdürülebilirlik: ISO 14001, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını teşvik eder ve çevresel etkileri azaltarak sürdürülebilirlik amacına hizmet eder.

İmaj ve Müşteri Güveni: ISO 14001 sertifikası, organizasyonun çevresel sorumluluklarını yerine getirdiğine dair bir kanıt olarak görülebilir, bu da müşteri güvenini artırabilir ve şirketin imajını iyileştirebilir.

Maliyet Azaltma: Çevre dostu uygulamalar ve enerji verimliliği çabaları, uzun vadede enerji maliyetlerini azaltabilir ve kaynakları daha etkili bir şekilde kullanmaya yardımcı olabilir.

ISO 14001 sertifikasını uygun fiyatlar ile almazdan evvel Adlbelge gibi bir belgelendirme firmasıyla bağlantı kurmak çevresel fayda sağlayacaktır.

Organizasyonların çevresel sorumluluklarını yerine getirme ve çevresel etkilerini azaltma konusundaki taahhütlerini kanıtlamalarına yardımcı olan bir araçtır.

Bu standart, çevre yönetim sistemi oluşturmak isteyen veya mevcut sistemlerini iyileştirmek isteyen birçok organizasyon tarafından benimsenir.

Siz yine de kuruluşta bir çevre yönetim sistemi uygulamadan önce standart maddelerine kum.com.tr web sitesinin bu sayfasından biz göz gezdirin. Bu size ciddi maliyet ve zaman kazandıracak bir yaklaşımı öncesinde incelemeniz fırsatını sunacaktır.

 

 

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *