«

Burdur gezilecek yerler açısından pek çok seçeneğin bulunduğu bir şehirdir. Yaklaşık olarak 270 bin kişilik nüfusa sahip olan Burdur, tarihi dokusunu korumayı başarabilen nadide şehirlerdendir. Akdeniz bölgesindeki bu şehrin, farklı tarihi dönemlere ait eserleri mevcuttur. Şehri tanımak için mutlaka görülmesi gereken yerler, aynı zamanda kültürel olarak da seyahat severlere katkı sağlamaktadır.

Burdur Gezilecek Yerler Tavsiyeleri

Şehrin en çok ziyaretçi alan bazı yerleri genel olarak aşağıdaki listemizde yer alıyor.

Burdur’un Tarihi Zenginliğinin Bir Özeti: Burdur Arkeoloji Müzesi

Şehirde, antik dönemlerden kalma pek çok kent harabesi bulunmaktadır. Dolayısıyla Burdur’a seyahat edenler, geçmiş yüzyıllardan bu yana gözde tutulmuş bir şehri ziyaret ettiklerini bilmelidir. Gezintiye, Burdur’un tarih sahnesindeki yerini anlayarak başlanması tavsiye edilir. Dolayısıyla Burdur Arkeoloji Müzesi ile tura başlamak iyi bir tercih olacaktır.

Bu müze, şehrin tarihi hakkında bir özet sunmaktadır. Kibyra, Sagalassos, Boubon ve Kremna antik kentlerindeki kazılarda ulaşılan arkeolojik eserler burada sergilenir. Neolitik Çağ, Erken Kalkolitik Çağ ve Eski Tunç Çağı dönemlerine ait eserlerin yanı sıra bazı heykeller de mevcuttur. Bu heykeller, Roma imparatorları Marcus Auralius’a ve Hadriani’ye aittir. Toplamda 60 bini aşkın eserin bulunduğu müze, Roma tarihinden izler taşıyan en önemli müzeler arasındadır.

Birinci Derece Doğal Sit Alanı İnsuyu Mağarası

İnsuyu Mağarası Burdur ve çevresinin en önemli doğal güzellikleri arasındadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın aldığı bir karar ile burası “Birinci Derece Doğal Sit Alanı” olarak tescillenmiştir. Esrarengiz bir yapıda olan bu mağara, karstik kayaçların aşınmasıyla oluşan sarkıtlara sahiptir. Doğal geçitlerin ve kolonların oluştuğu mağaranın ziyaretçileri her geçen yıl artmaktadır.

“Burdur Gezilecek Yerler” Arasında En Doğal Olanı: Karacaören Gölü

Karacaören Gölü, etrafı geniş ormanlarla kaplı bir göldür. Muhteşem bir doğa manzarasına şahit olmak için, Burdur’a gelmişken bu göl de ziyaret edilmelidir. Çeşitli ağaçların berrak su üzerindeki yansıması ve doğanın sessizliği görülmeye değer ayrıntılardır. Dolayısıyla, Aksu Çayı üzerindeki göl Burdur’un tarihi ve doğal güzellikleri arasında özel bir yere sahiptir.

Hem Tarihi Mekan Hem Doğal Güzellik: Serençay Kanyonu

Burdur’un coğrafi yapısı gereği, bu bölgede pek çok kanyon vardır. Bunlar arasındaki Serençay Kanyonu ise kalkerli arazinin deformesiyle oluşmuştur. Kanyon, Burdur Gölü kıyısındaki geniş bir alana çıkmaktadır. Dolayısıyla doğa yürüyüşü için burası tercih edilebilir. Ayrıca beşinci ya da altıncı yüzyıla ait oldukları düşünülen çok sayıda oyma mezar da bu kanyona değer katmaktadır.

Yakın Dönem Osmanlı Mimarisinin En Hoş Örneklerinden: Mısırlılar Evi

Mısırlılar Evi Burdur civarında bulunan Osmanlı eserleri arasındadır. On sekizinci yüzyıla ait olan bu bina, şehrin geçmiş yüzünü temsil eden önemli bir değerdir. Ahşap kepenkli pencerelere ve kiremit dama sahip olan ev ziyarete açıktır. İçeriyi inceleyerek Osmanlı evlerinin genel mimarisine tanıklık etmek mümkündür.

Burdur gezi rehberi yazımız için aşağıdan yorum bırakabilirsiniz.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *