«

Doğu Karadeniz’in eşsiz güzelliklerini sahip illerinden biri olan Bayburt, gezilecek yerler bakımından sadece doğal güzellikleri değil tarihi yapıları ile de zengin bir kültürün mirasçısıdır. Esasında Bayburt’ta farklı medeniyetlere ait birçok tarihi yapı bulunurken, bu yapıların önemli bir kısmı günümüze kadar tamamen yok olmuştur.

Bayburt Gezilecek Yerler Listesi

Bayburt gezi rehberi listelerinde çeşitli özelliklere sahip doğal güzellikler ve tarihi derinliği bulunan yapılar, gezginlerin şehre ayrı bir ilgi göstermelerine neden olmaktadır. Siz de Bayburt’a bir ziyaret planlıyorsanız, Bayburt’ta gezilecek yerler arasında şunlara yer verebilirsiniz;

Bayburt Kalesi

Kalenin hangi tarihte yapıldığına dair net bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak yapılan incelemelere göre M.S 885 yılında kalenin var olduğu bilinmektedir. Yüksek kayaların üzerine inşa edilmiş olan Bayburt Kalesi, bulunduğu bölgeye oldukça hâkim bir konumdadır. Kaleye çıktıktan sonra sadece Kalenin tarihi özelliklerini değil, aynı zamanda muhteşem doğa görüntüsünü üzere kuş bakışı izleyebilirsiniz.

Yapılan araştırmalar Kalenin Ermeniler tarafından yapıldığına dair ipuçları vermektedir. Ermenilerden sonra ise Araplar, Romalılar ve Bizanslılar gibi farklı medeniyetler kaleye yeni eklemeler yapmışlardır. Bayburt Kalesi’ndeki Osmanlı ve Selçuklu izlerini de görmek mümkün olmaktadır.

Korgan Köprüsü

İpek Yolu üzerinde bulunan Korgan Köprüsü, Bayburt’tan Gümüşhane’ye giderken yol üzerinde yer almaktadır. Korgan Köprüsünün yapım yılına dair herhangi bir bilgi olmasa da köprünün Selçuklular döneminde inşa edildiği kesinlik kazanmıştır.

Saat Kulesi

1923 yılında yapımına başlanan Saat Kulesi, Cumhuriyetin 1 yaşına girdiği dönemde tamamlanarak hizmete açılmıştır. Kulenin en üst kısmına çıkmak için 41 basamak kullanılmış ve kule yüksekliği 21 metredir.

Şehrin sembol yapılarından biri olan Bayburt Saat Kulesi, klasik Osmanlı mimarisinde olduğu gibi minare konseptinde yapılmıştır. Saat Kulesi’nin Osmanlı mimarisinden en önemli farkı, dikdörtgen biçiminde yapılmak yerine yuvarlak daire şeklinde yapılmış olmasıdır. Kulede kullanılan saatin tüm mekanik parçaları, Almanya’dan ithal edilmiştir.

Aydıntepe Yeraltı Şehri

Yeraltı şehrinin içerisine indiğinizde tarihin derinliklerine indiğinizi hissedebileceğiniz Aydıntepe Yeraltı Şehri, geç Roma ve erken Bizans dönemlerinin izlerini taşımaktadır. Yeraltı şehrinde yapılan çalışmaları sonucunda, bu iki medeniyete ait 7 farklı mezar bulunmuştur. Yeraltı şehrinin havalandırma inşası, gördüğünüzde sizi kendine hayran bırakacaktır.

Dede Korkut Kümbeti

Kümbet kültürü, gezginler tarafından fazla ilgi çekmese de Dede Korkut Kümbeti bunun için bir istisnadır. Çünkü Kümbet, 900 yılda yapılmış zengin bir tarihe sahiptir. Kümbetin gezginler tarafından tercih edilmesinin bir diğer nedeni ise, klasik kümbet yapılarına göre daha zengin mimari özellikler taşımasıdır. Kümbeti ziyaret etmek için, şehir merkezinden 40 kilometre uzaklıktaki Masat Köyüne gitmeniz gerekir.

Sırakayalar Şelalesi

Doğal güzelliklerine ilginiz bulunuyorsa Bayburt gezilecek yerler listenize, Sırakayalar Şelalesini mutlaka eklemenizi tavsiye ederiz. İl merkezinden 27 kilometre mesafede yer alan doğal güzellik, yeşillik çevresi ile birlikte ziyaretçilerine harika bir görsellik sunmaktadır.

Çımağıl Mağarası

Doğal oluşum sonucu meydana gelen mağara içerisindeki dikit ve sarkıtlar, ziyaretçilere mistik bir görüntü sunmaktadır. Aynı zamanda mağara içerisinde bulunan mağara çiçekleri ve incileri, birçok mağarada bulunmayan özellikleri ile ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Mağara şehir merkezinden 33 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.

Demirözü Barajı

Baraj Gölü’nün çevresinde yapılan düzenleme çalışmaları ve sosyal tesislerin inşası ile birlikte, Demirözü Baraj Gölü özellikle yerli turistlerin daha fazla ilgi göstermelerine neden olmuştur. 2003 yılında yapımı tamamlanan baraj, etrafındaki sosyal alanlarda her türlü ihtiyacınızı giderirken, baraj gölü etrafında da hava şartlarının iyi olduğu günlerde eşsiz bir piknik deneyimi yaşayabilirsiniz. Şehir merkezinden 17 kilometrelik uzaklıkta bulunması nedeniyle, yaz aylarında baraj gölünü ziyaret edenlerin sayısı oldukça fazla olmaktadır.

Aslandağı Mesire Alanı

Bayburt’ta piknik yapabileceğiniz önemli geçiş noktalarından biri de, Aslandağı Mesire Alanıdır. Doğal güzellikleri bir arada sunan mesire alanı, yeni düzenleme çalışmaları sonrasında daha sosyal bir ortam haline gelmiştir.

Buz Mağarası

Adeta bir doğa harikası olan Buz Mağarası, Bayburt’tan 29 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Doğa tutkunlarının Bayburt gezilecek yerler listelerinde yer alan mağara, içerisinin soğuk olması ve serin havalarda buz tutması nedeniyle geçmişte uzun bir süre soğuk hava deposu amacıyla kullanılmıştır. 2011 yılında yapılan düzenleme çalışmaları sonrasında ise, mağara turistik amaçlar için ziyaretlere açılmıştır.

Sultan Murat Yaylası

Trabzon ile komşu olan Sultan Murat Yaylası, Karadeniz’in doğal güzelliklerini ziyaretçilerine sunmaktadır. Sıcak yaz aylarında serinlemek ve piknik yaparak farklı bir deneyim yaşamak istiyorsanız, yaylayı ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Yaylada yine yaz aylarında yapılan şenlikler, burasının daha sosyal bir konum haline gelmesini sağlamaktadır. Bayburt-Trabzon yolu üzerinde bulunan Sultan Murat Yaylası, ilkbahar ve yaz aylarında Bayburt gezi rehberi listelerinde sıklıkla yer almaktadır.

Çoruh Nehri

Rafting sporları ile ilgilenenlerin vazgeçilmez mekânlarından biri olan Çoruh Nehri, toplamda 429 kilometrelik uzunluğa sahiptir. Bayburt’tan sonra Artvin üzerinden Gürcistan’a uzanan nehrin çevresindeki yeşil alanlarda, burasını doğal güzellik bakımından daha tercih edilebilir kılmaktadır.

Kop Dağı Kayak Merkezi

Bayburt’u kış aylarında ziyaret ediyorsanız, kışın tadını çıkarmak için Kop Dağı Kayak Merkezini ziyaret edebilirsiniz. Son derece modern kayak tesislerine sahip olan Merkez, şehirden sadece 40 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.

Ulaşımın kolay olması nedeniyle kış aylarında Bayburtluların ve çevre illerden gelen vatandaşların uğrak yerlerinden biri olmaktadır. Kayak tesislerinin çevresinde bulunan birçok kafe, restoran veya konaklama alanları ziyaretçilerin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek niteliktedir.

Kaleardı Şehir Parkı

Huzurlu bir şehir olsa da yine de şehrin stresinden biraz daha uzak kalmak istiyorsanız, Kaleardı Şehir Parkını ziyaret edebilirsiniz. Klasik şehir parkından ziyade içerisinde mangal yapmak için özel alanlarının bulunması, şehir parkını daha popüler hale getirmektedir.

Yakupabdal Tabiat Parkı

59 kilometre uzaklıkta bulunan Tabiat Parkı’nın aynı zamanda bir Mesire Alanı olması, daha fazla ilgi görmesine neden olmaktadır. 2014 yılında yapılan düzenleme çalışmaları ile birlikte daha zengin özelliklere sahip olan Tabiat Parkı içerisinde, sosyal ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz her türlü alan bulunmaktadır. Diğer yandan dağ bisikleti ve seyir alanları gibi çeşitli keşif noktalarının bulunması da Tabiat Parkı’nı tercih edilebilir hale getirmektedir.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *