«

Marmara bölgesinde yer alan Sakarya; tarihi yapıları, müzeleri, kaplıcaları ve sahip olduğu doğal güzellikler ile Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biridir. Sakarya gezilecek yerler bakımından gezginler için pek çok alternatif sunmaktadır.

Sakarya Gezilecek Yerler Önerileri

Justinianus Köprüsü

Bizans İmparatoru Justinianus tarafından M.S. 558-560‘da yaptırılan taş köprü, 365 metre uzunluğunda, 9,85 metre genişliğindedir. Latince “pons” (köprü) olarak adlandırılmıştır. Fakat “pons”un Latincede “köprü” anlamına geldiğini bilmeyen halk, sözcüğü özel isim sandıkları için köprüye, “Pons Köprüsü” anlamına gelen Pontogephyra adını vermişlerdir. Daha sonra köprünün ismi, Pentegephyra’ya (Beş Köprü) dönüşmüştür.

Köprüye beş köprü anlamına gelen isim verilmesine rağmen, köprü beş parçadan oluşmamakta ya da beş tane kemeri bulunmamaktadır. Köprü 12 kemere sahiptir.

Sapanca Gölü’nün sularını Sakarya Nehri’ne döken Çark Deresi üzerinde bulunan köprü, Erken Bizans Dönemi’nin Anadolu’daki en görkemli anıtsal yapılarındandır. UNESCO, Justinianus Köprüsünü 2018 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi‘ne almıştır.

Keremali Türbesi

İdari olarak Sakarya iline bağlı olan Hendek ilçesinin güneyinde bulunan yine aynı isme sahip Keremali Dağı’nda yer alan ve çeşitli efsanelere konu olan türbedir. Bu efsanelerden en bilineni aşağıda yer almaktadır.

Anadolu’nun İslamlaşmasında büyük çaba gösteren yedi evliya kardeşten dördü ölür ve geriye kalan Kerem, Ali, Hasan bir kayık ile bugünkü ismi, Keremali Tepesi olan yere gelir. Kerem ile Ali kayıktan iner fakat Hasan inmez. Kardeşleri Hasan’ın arkasından “Dur Hasan” diye bağırırlar ancak Hasan durmaz ve kaybolup gider. O günden sonra bu bölgeye “Durhasan” denilmeye başlanır.

Kerem ile Ali savaşa savaşa yaralı bir şekilde dağın tepesine kadar tırmanırlar ve burada şehit olurlar. Onun için tepeye “Keremali Tepesi” denir. Günümüzde, çıktıkları yerlerde ayak izleri ve oturup ağladıkları yerler hâlâ belirgin bir şekilde durmaktadır.

Her sene yaz ayı ortalarında, yayla şenlikleri ile anma törenleri yapılmaktadır. Bu dönemlerde Sakarya’ya gelenler bu anlara da şahit olabilir.

Harkköy Kanyonu

Taraklı ilçesinde bulunan Harkköy Kanyonu, içinde bulundurduğu mağarası ve 15 metrelik şelalesi ile Türkiye’de görülmesi gereken yerlerden biridir. Coğrafi yapısı, bitki örtüsü, tabiatla iç içe olan mesire alanları ile bu bölge doğa turizmi açısından oldukça önemlidir.

Maden Deresi ve Şelalesi

Doğa severler için başka bir alternatif olan maden deresi ve şelalesi Sakarya’nın Kocaali ilçesinde bulunur. Akan derenin sesi eşliğinde yemyeşil bir alanda yapılan yürüyüşler sonrasında yenilecek güzel bir yemek için ideal yerlerden bir tanesidir. Bölgede yer alan piknik yerleri, alabalık tesisleri, yürüyüş alanları ile doğa sevenler için harika yerlerden biridir.

Acarlar Longozu

Yine Sakarya gezilecek yerler arasında doğa harikası diye tanımlayabileceğimiz bir yer olan Acarlar Longozu bulunmaktadır. Önemli turizm merkezlerinden biri olan Acarlar Longozu, 1.562 hektarlık bir alanı kaplamaktadır ve çevresi tamamıyla dişbudak ormanları ile çevrilidir.

Yaz aylarında kuruyan longoz kış aylarında su birikmesi ile yeniden dolmaktadır. Su menekşesi, su lalesi ve renk renk nilüferler gibi 2300 bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Buraya gelerek, su bisikleti ya da tekne turları ile doğal güzelliklerin tadını çıkartabilirsiniz.

Sapanca Gölü

Sakarya’nın güneybatısında yer alan Sapanca ilçesinin kuzeyinde bulunan Sapanca Gölü, turizm açısından oldukça önemli yere sahiptir. Sapanca gölü Sakarya ile Kocaeli arasında doğal sınır kabul edilen tektonik bir göldür. Yaz ve kış aylarında ayrı güzellikte olan gölün çevresinde yaklaşık 70 farklı kuş türü gözlemleyebilmek mümkündür.

Sakarya’da Ne Yenir?

Sakarya yalnızca doğal güzellikleri ile değil, lezzetleriyle de bilinen ve turistik açıdan tercih edilen yerlerden biridir. Sakarya gezilecek yerler listesinden sonra, şimdide Sakarya lezzetlerinin listesine bakalım.

Islama Köfte

Dartılı Keşkek

Köpük Helvası

Isırgan Yemeği

Turşu Kavurması

Pırasalı Börek

Uhut Tatlısı

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *